Novosti

Kratko & jasno

Matej Mikašinović-Komšo: Ofenziva botova

Primjer manipulacije javnosti putem lažnih profila pronašli smo u objavama HDZ-a na njihovoj službenoj Facebook stranici. Smatramo da je ovo neetična politička kampanja, jer se umjetno stvara dojam da postoji široka podrška vladajućoj opciji uoči službenog početka izborne kampanje, kaže projektni koordinator u Gongu

Large intrigator  mini

(foto Privatna arhiva)

Gong upozorava na lažne profile i "manipulaciju i varanje građana" na stranačkim Facebook stranicama?

Riječ je o umjetnom stvaranju osjećaja masovnosti podrške prema HDZ-u kroz koordinirano korištenje lažnih profila koji ne predstavljaju prave osobe već izmišljene "pojedince" koji imitiraju ljudsko ponašanje, a s ciljem manipulacije javnošću. Laički opisano, to bi bilo kao da uđete u mračnu sobu s 50 osoba kako biste čuli njihove stavove o nekoj temi. Njih 40 zauzme jednak stav, zbog čega zaključite da on predstavlja dominantno stajalište (a možda vas ta činjenica ponuka da se s njime složite). U konačnici netko upali svjetlo i shvatite da nema 50 ljudi u sobi, već samo 15, a da su 35 "osoba" koje su sve redom podržale većinsko stajalište, zapravo lažne snimke, koje kao takve nemaju težinu prilikom razmatranja stavova javnosti. Bez njih bi vaša percepcija stvarnog javnog mišljenja bila znatno drugačija.

U kakvim oblicima se pojavljuju takve varke?

Primjer manipulacije javnosti putem lažnih profila pronašli smo u nedavnim objavama HDZ-a na njihovoj službenoj Facebook stranici. Tamo smo primijetili prisutnost sumnjivih stranica koje su imale nizak broj pratitelja, gotovo iste datume nastanka, slabu aktivnost, mali broj osobnih informacija te profilne fotografije ukradene od drugih osoba. Te su stranice bile aktivne isključivo ispod objava HDZ-a, gdje bi ih lajkali te pozitivno komentirali HDZ, uz kritiziranje i vrijeđanje oporbe, ali i građana i građanki koje sudjeluju na prosvjedima.

U slučaju ostalih političkih stranaka, nismo našli lažne profile u nekoj značajnijoj mjeri, kao ni dokaze njihova koordiniranog djelovanja, kao što je slučaj s HDZ-ovom službenom Facebook stranicom. Takvi se pokušaji nazivaju astroturfing, stvaranje iluzije spontane i prirodne podrške političkoj stranci, a putem njih se pokušava privući podrška birača. U Gongu smatramo da je ovo neetična i netransparentna politička kampanja, jer se umjetno stvara dojam da postoji široka podrška vladajućoj opciji uoči službenog početka izborne kampanje, unatoč brojnim korupcijskim aferama koje prate Vladu Andreja Plenkovića.

Kako da se građani zaštite?

Da bi se građani borili protiv ovakvog sadržaja, moraju prvo osvijestiti postojanje ovakvih manipulativnih tehnika, a zatim ih moraju prepoznati. Svaki korisnik i korisnica Facebooka može Meti prijaviti ilegalni sadržaj s kojim se susretne, što, među ostalim, uključuje dezinformacije, neautentične i lažne profile. Savjetuje se da se, uz prijavu, uvijek dodaju i dokazi, u obliku fotografija komentara, lajkova i profila za koje se sumnja da su lažni, kao i poveznice na iste.

Važnost olakšanog pristupa mehanizmima prijave takva sadržaja je uočena i od strane EU, koja je u Zakonu o digitalnim uslugama (DSA) uključila takvu odredbu, tjerajući pružatelje digitalnih usluga da pojednostave i poboljšaju tu proceduru. Međutim, efikasnost pojedinačnog prijavljivanja lažnih profila i ilegalnog sadržaja ostaje upitna, čak i uz odredbe Zakona o digitalnim uslugama.

Gong smatra kako odgovornost za suzbijanje takvog sadržaja ne bi trebala biti na građanima i građankama, za koje se očekuje da bi trebali prijavljivati pojedinačne sumnjive profile, već na vlasnicima digitalnih platformi, koje su po Zakonu o digitalnim uslugama, odgovorni za sadržaj na njima. Također, odgovornost mora biti i na strankama i političarima, kojima bi se trebalo zabraniti korištenje prevarantskih kampanja i manipulacija građana.

Vaše istraživanje je pokazalo da "botovi stvaraju lažni dojam podrške HDZ-ovim objavama"?

Od političkih se aktera očekuje da predstavljaju primjer ostatku društva, da svojim ponašanjem i djelovanjem kultiviraju demokratska načela i vrijednosti te da osiguraju transparentnost i integritet poštene izborne utakmice. Kontinuirano izigravanje javnog mnijenja i manipulacija javnošću putem lažnih profila pak predstavlja srozavanje demokratske političke kulture, vrijednosti i izbora, za što bi politički akteri trebali biti etički odgovorni. Unatoč razotkrivanju, HDZ nije preuzeo odgovornost već nastavlja s upotrebom vrijeđalačkog diskursa koji nalikuje na jezik nekih prijašnjih mračnijih vremena, neprimjerenih liberalnoj demokraciji u srcu Europske unije, dok uočeni lažni profili nastavljaju operirati u njihovim objavama.

A da su botovi i lažni angažman zbilja problem u izbornim kampanjama pokazuju i smjernice o integritetu izbornih procesa, uz Zakon o digitalnim uslugama, koje Komisija upravo razvija, a koje preporučuju platformama da učinkovitije sprječavaju prijevaru i korištenje lažnih angažmana i neautentičnih profila. Gong je nezavisna i nestranačka organizacija civilnog društva koja posljednjih gotovo 30 godina radi na unapređenju izbora i izbornih procesa, i naša dužnost jest reagirati na ovakve situacije, neovisno o tome koja je stranka ili političar u pitanju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više