Novosti

Društvo

Mlada liječnica počinila samoubojstvo nakon što je kritizirana na FB-u 

Policija je Novostima potvrdila da je mlada specijalizantica hematologije iz Županijske bolnice Čakovec K.P. počinila u Zagrebu samoubojstvo samo dan nakon što je na Facebooku grubo kritiziran njezin rad

Large bolnica

Županijska bolnica u Čakovcu (foto Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL)

Mlada specijalizantica hematologije iz Županijske bolnice Čakovec K.P. počinila je u Zagrebu samoubojstvo samo dan nakon što je na Facebooku objavljena kritika na njezin rad, koju je napisala članica obitelji jednog pacijenta. Nakon te objave liječnica je na društvenoj mreži bila izvrgnuta cijelom nizu verbalnih napada.

Da se radi o samoubojstvu, Novostima je potvrđeno iz Policijske uprave zagrebačke. "U vezi događaja iz Vašeg upita ističemo kako su policijski službenici poduzetim mjerama i radnjama utvrdili kako se radi o samoubojstvu", stoji u odgovoru, uz upozorenje da izvješćivanje javnosti o ovakvim slučajevima dovodi do porasta broja samoubojstava.

Prije potvrde da je njezina smrt povezana s javnim sramoćenjem, sve ključne liječničke udruge hitno su reagirale i uputile objavu u kojoj zajednički osuđuju internetsko nasilje nakon čega je organiziran i sastanak.

Status je prošli četvrtak objavljen u grupi Čakovčanke i Čakovčanci koju prati preko 30 tisuća korisnika Facebooka, a sadržavao je puno ime i prezime liječnice, kao i detaljan opis njezinog navodnog grubog postupanja prema pacijentu na hitnom prijemu.

Na priču je reagiralo preko tisuću članova grupe, od kojih su mnogi opisivali svoja bolnička iskustva, a sve je pratilo preko 20 tisuća članica i članova.

Objava članice obitelji jednog od pacijenata

U čakovečkoj bolnici na temu kulminacije kontinuiranih napada na zdravstvene radnike u nedjelju je održan hitni izvanredni sastanak s predstavnicima najvažnijih udruga u zdravstvu.

S tog je sastanka u lokalne Međumirske novine poslana duža objava kojom se osuđuje "gruba povreda privatnosti objavama na društvenim medijima kao i pisanje pritužbi na za to neprimjerena mjesta".

"Kao i do sada, Županijska bolnica Čakovec ulagat će maksimalne napore u osiguravanju kvalitete zdravstvene zaštite i sigurnosti naših pacijenata, ali i ulagati u sigurne i dostojanstvene uvjete rada za naše zaposlenike. Ogorčeni smo tim napadima temeljenima na neprovjerenim informacijama kojima smo svakodnevno izvrgnuti", objavili su nakon sastanka.

Ovome su se pridružili i predstavnici Hrvatske liječničke komore (HLK), Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ), Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL), Inicijativa mladih liječnika Hrvatske i Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), koji su bili na sastanku i u ponedjeljak "najoštrije osudili praksu poimeničnog prozivanja liječnika i liječnica na društvenim mrežama".

Na pitanje Novosti zašto je bolnica održala hitni sastanak prije nego što se zna uzrok smrti i time usmjerila pažnju javnosti prema tada još neprovjerenoj informaciji o kojoj su spekulirali mediji, ravnatelj dr. Igor Šegović za Novosti je izjavio da je bolnica u četvrtak primila žalbu na ponašanje liječnice, da bi onda doznali da je isti sadržaj pušten u FB grupi.

- Ovo je mali grad i sve se zna, pa su mi odmah dojavili da u grupi Čakovčanke i Čakovčani žalba stoji s punim imenom i prezimenom kolegice. Odmah sam pozvao udruge na sastanak u idući utorak kako bismo dogovorili kako rješavati takve situacije. Međutim, kolega koji je trebao dežurati s preminulom liječnicom u subotu je javio da nije došla na posao, a onda je stigla i tragična vijest. Stoga sam udruge pozvao da sastanak održimo hitno, no ne mogu si dopustiti da tvrdim da su ova dva događaja povezana - kaže ravnatelj.

Administrator grupe Daniel Hampamper potresen je događajem, a spornu je objavu uklonio još u subotu.

- Neopisivo mi je žao zbog svega. Činjenica je da grupa ima preko trideset tisuća pratitelja i da sam ja jedini administrator. Često me prozivaju da sam preoštar i da brišem i one objave koje bi nekome drugome prošle, no to ne znači da mogu na vrijeme pohvatati baš sve što ljudi tamo pišu. Na status sam upozoren dok sam bio na koncertu i u toj situaciji nisam uočio ništa zbog čega bih trebao hitno reagirati. Činilo mi se da se razvila rasprava u koju taj tren nisam mogao ulaziti. Svakako, nisam vidio govor mržnje – rekao je za Novosti.

Odlučili smo se za objavu ove vijesti zbog upozorenja na internetsko nasilje.

Neki od komentara na FB grupi koje smo dobili na uvid

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više