Novosti

Društvo

Javite nam ako predugo čekate na liječnički pregled

Novosti pokreću kampanju i pozivaju građane koji predugo čekaju na termin pregleda, dijagnostike i liječenja da nam se jave i pošalju svoje iskustvo koje može biti novinarski obrađeno i objavljeno

Large bolnica

Ilustracija (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Nekoliko tjedana prije objave raspuštanja Hrvatskog sabora, počele su intenzivne predizborne aktivnosti Ministarstva zdravstva. Svaki je dan obilježila najmanje jedna promotivna objava, od kojih su uvijek najzvučnije one koje obećavaju dostupniju zdravstvenu zaštitu. Pitanje lista čekanja u medijima se plasiralo kroz četiri ključne faze: prošlogodišnju bombastičnu najavu ministra Vilija Beroša da "ulazi u rat" s liječnicima koji imaju predugačke liste čekanja, a dopunski rade u privatnim ustanovama, objavu da su liste čekanja skraćene na 270 dana, promociju onkološke uputnice i – konačno, pred same izbore - alokacijom nova dva milijuna eura privatnim zdravstvenim subjektima, u kojima bi se trebalo zbrinuti preko 40 tisuća bolesnika.

Nepuna dva tjedna nakon izbora, vidimo da javno objavljene liste čekanja nikada nisu bile tako bizarno nečitke, a medijima se često javljaju osobe koje su prvi termin za dijagnostiku dobile u apsurdno dugačkom roku. Pored toga, u velikim državnim bolnicama poput KBC-a Zagreb i Split po prvi se put u povijesti događa da bolesnici 24 sata i više ostaju na hitnim odjelima.

Novosti stoga pokreću kampanju obrade podataka s terena, pa pozivamo one koji predugo čekaju na termin pregleda/dijagnostike/liječenja da se jave na mail adresu natasa.skaricic@portalnovosti.com i pošalju svoju priču/iskustvo s naručivanjem na pregled/liječenje.

Predočeni podaci mogu biti novinarski obrađeni i plasirani na FB stranici Novosti bez navođenja identiteta prijavitelja/ice.

U međuvremenu, podsjećamo na kratku kronologiju stranačkih izjava i najava poboljšanja dostupnosti zdravstvene usluge, po kojoj je čekanje na preglede i liječenje do danas toliko smanjeno, da Beroš nije imao što popravljati.

Izjave ministara u SDP-ovim i HDZ-ovim vladama govore da pacijenti u Hrvatskoj, zapravo, zdravstvenu uslugu dobiju i prije nego se razbole, iako se čini da je stanje u zdravstvu alarmantno.

Andrija Hebrang, HDZ (ministar zdravstva od 1990. do 2005 godine, s tri prekida)

U Hrvatskoj se ne čeka na vitalne indikacije ni u dijagnostici ni u kirurgiji i zato smo, prema pokazateljima Svjetske zdravstvene organizacije, među 200 zemalja svijeta na 20. mjestu po dostupnosti zdravstva. Kad je ugroženo zdravlje ili život, svatko ima ulaz u bolnicu 24 sata bez čekanja. Tako će i ostati.

Neven Ljubičić, HDZ (2005.-2008.)

Liste čekanja za dijagnostičke i terapijske preglede tijekom prošle godine su se bitno smanjile, ali problem dugotrajnog čekanja i dalje je najveći u kardiokirurgiji i za ugradnju proteza za kuk. (2007.)

Ako pacijent prvi ili kontrolni pregled ne može ostvariti u roku od 30 dana, dobit će internu uputnicu za privatnika, a troškove će snositi HZZO. Isto će biti i s dijagnostičkim pretragama, ali su rokovi od 90 do 120 dana. (2006.).

Darko Milinović, HDZ (2008.-2009.)

Liste čekanja, zbog kojih su pacijenti na pojedine pretrage čekali i do tri godine, u svega mjesec i pol smanjile su se između 30 i 50 posto. Broj dana čekanja na pojedine pretrage smanjen je i do 60 posto u odnosu na 2008. godinu. Ključno je bilo stvoriti nacionalnu listu i pogledati u koliko su se bolnica pacijenti prijavili za istu pretragu.

Jedan od načina smanjenja lista bilo je i preusmjeravanje pacijenata u druge bolnice, tako da ih je 2135 pozvano te im je dan termin i ime liječnika kod kojeg će se pregledati.

Siniša Varga, SDP (2014.-2016.)

Ministarstvo zdravlja u suradnji s KBC Sestre milosrdnice pokrenulo je "Program 72 sata", koji će obuhvatiti početak liječenja (od dana dijagnoze) bolesnika s kolorektalnim karcinomom, karcinomima dojke i malignim tumorima glave i vrata u roku od 72 sata od dijagnoze bolesti.

Rajko Ostojić, SDP (2011.-2014.)

Prvi rezultati pilot-projekta smanjenja listi čekanja, koji je 1. kolovoza započeo u četiri bolnice u Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji, pokazali da su uvođenjem eListe čekanja na pretrage i operacije liste čekanja za 40 posto pretraga u karlovačkoj, gospićkoj, ogulinskoj i dugoreškoj bolnici prosječno smanjile za više od 30 posto.

Milan Kujundžić, HDZ (2016.-2020.) 

Najavljena promjena će u svim bolnicama krenuti 15. prosinca i skratiti liste čekanja, odnosno objektivizirati stanje. O prognozama je nezahvalno govoriti, no one kažu da će se liste čekanja smanjiti za tridesetak posto.

Vili Beroš, HDZ (2020.-2024.)

Ostvarili smo ambiciozan plan, postigli smo prosječno čekanje od 270 dana za sve dijagnostičke postupke unutar bolničke zdravstvene zaštite. Naravno, to se ne odnosi na hitne slučajeve koji se rješavaju u kratkim rokovima i za koje smo uveli i onkološke uputnice (pogledati pod Varga, program 72 sata op.a.).

Vezano za dijagnostičke postupke za koje liječnik procijeni da pacijent može čekati, trenutno imamo 188.604 narudžbi, na koje se prosječno čeka 167 dana. U usporedbi s lipnjem, kada se čekalo 207 dana, bilježimo pad lista čekanja za 19 posto. 

Liste čekanja odgovornost su ravnatelja bolnice i ako netko ima listu čekanja preko 300 dana, odgovor zašto je to tako krije se u jednom od četiri faktora - broju uređaja, broju doktora, organizaciji rada i broju naručenih pacijenta. U slučaju nedostatka uređaja, ravnatelj mora upozoriti i Upravno vijeće i Ministarstvo i predložiti način rješavanja problema.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više