Novosti

Kronika

Зaдoвoљствo нa Mихoљдaн

Нaкoн штo Срби у Бoрoву нaсeљу гoдинaмa нису имaли прoстoр зa културнe и друштвeнe aктивнoсти, у Бoрoву нaсeљу je свeчaнo oтвoрeнa кућa Вeћa српскe нaциoнaлнe мaњинe грaдa Вукoвaрa

Large borovo

Nova kuća vukovarskog VSNM-a

U Borovu naselju je svečano otvorena kuća Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara koja će biti centar okupljanja pripadnika srpske zajednice u tom delu Vukovara. Svečanost je upriličena na Miholjdan kada Veće proslavlja svoju krsnu slavu.

- Zaista je prelep osećaj, nakon toliko posla, truda, energije, ulaganja i saradnje sa svim našim institucijama, videti ovo zdanje u današnjem obliku i izgledu. Sve je prelepo, ne samo zato što je novo nego zato što je ovo jedan velik, koristan i lep prostor.  Mi smo zbog proslave slave i budućih aktivnosti  hteli da na današnji dan obavimo i osvećenje prostora kako bi on odmah bio otvoren za sve građane i udruženja – rekao je predsednik vukovarskog VSNM-a Dejan Drakulić.

Srbi u Borovu naselju godinama nisu imali prostor za kulturne i društvene aktivnosti zbog čega je pre nekoliko godina pokrenuta inicijativa da se u te svrhe kupi adekvatan objekat. Ideja je realizovana sredinom pretprošle godine kada je kupljena kuća u blizini pravoslavnog hrama, nakon čega je počelo obnavljanje građevine. U kupovinu, rekonstrukciju i uređenje kuće uloženo je više od milion kuna, a reč je o sredstvima iz kapitalnih donacija Srpskog narodnog veća i Zajedničkog veća opština te vlastitim sredstvima VSNM-a grada Vukovara.

- Još nije sve završeno, sledi nam uređenje i opremanje kancelarijskog prostora, multifunkcionalne sale sa projektorima, kuhinje i drugih prostorija, ali mislim da i sada može služiti našim udruženjima, recitatorima, folkloru ili tamburaškoj sekciji koju ćemo možda imati. Sve su to potencijali koji će obogatiti život naših sugrađana u Borovu naselju – priča Drakulić.

Novoobnovljene prostorije srpske kuće u Borovu naselju osveštali su sveštenici Siniša Mićanović, Miljen Ilić, Vukašin Cvetojević i Slobodan Blažić, starešina hrama Svetog kralja Stefana dečanskog.

- Radujem se što je ova kuća postala vlasništvo VSNM-a, jednog važnog ogranka u životu naše zajednice, što će služiti i našoj deci i odraslima. Nama sveštenicima je posebno drago što se nalazi na pragu crkve jer čovek kad je na pragu crkve on je na pragu večnosti – rekao je Blažić. Ovogodišnji slavski kum bio je Milenko Živković, predsednik vukovarskog pododbora SKD "Prosvjeta".

- U ovoj kući okupljaće se budućnost srpske zajednice. Ovde će deca imati svoj dom kulture i zadovoljstvo mi je da sam deo ove priče. Ja sam  istovremeno i član VSNM-a. Nas nema previše i moramo biti svi povezani kako bi postigli da naša deca imaju bezbrižno detinjstvo – poručio je Živković.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više