Novosti

Kronika

19. likovni susreti na Baniji

Tradicionalni 19. likovni susreti na Baniji 2022. godine bit će održani u četvrtak, 30. juna u Petrinji, a na njima će sudjelovati slikari iz Banja Luke, Popovače, Novske, Karlovca, Zagreba, Dvora i Petrinje

Large likovni susreti

Likovna kolonija "Jesen u Petrinji" 2010. u prostoru petrinjskog Pododbora "Prosvjete" uništenom u potresu

Tradicionalni 19. Likovni susreti na Baniji 2022. godine bit će održani u četvrtak, 30. juna u Petrinji, a na njima će sudjelovati slikari iz Banja Luke, Popovače, Novske, Karlovca, Zagreba, Dvora i Petrinje.

- Do sada se prijavilo 15 slikara, iako očekujemo potvrdu još nekih koji su pozvani. Svoje slike poslat će nam slikarice iz Velike Kladuše i Pule, jer nisu u mogućnosti doći na koloniju - rekla je Mara Vilus, predsjednica petrinjskog Pododbora SKD-a "Prosvjeta".

Slikari će se okupiti u središnjem parku u Petrinji, kod žabica i paviljona, a potom će do 16 sati slikati na lokacijama – petrinjski park, razoreni centar grada i nasipi rijeke Petrinjčice. I ove Likovne susrete na Baniji financiraju Savjet za nacionalne manjine RH i članovi Pododbora Petrinja, SKD-a "Prosvjete".

- Radove koji nastanu na 19. koloniji planiramo izložiti u SKD "Prosvjeti" u Zagrebu, a dogovarat ćemo i izlaganje radova u mjestima odakle nam dolaze slikari. U Petrinji ćemo ponovo izlagati u izložbenim prostorima koji će biti uređeni i adaptirani za takve namjene - kaže Vilus.

Radni prostor SKD "Prosvjete" - Pododbora Petrinja je u razornim potresima 28. i 29. decembra 2020. potpuno uništen, a krajem septembra 2021. godine ta je kuća srušena. Tako je "Prosvjetin" petrinjski Pododbor ostao bez prostora, a novi nemaju.

- Na polju likovnog stvaralaštva planiramo 30. jula organizirati Drugu likovnu koloniju u kontejnerskom naselju na Sajmištu u Petrinji po nazivom "Buđenje svjetlosti", a 24. septembra na kupalištu uz rijeku Kupu planiramo 14. likovnu koloniju "Jesen u Petrinji", najavljuje Mara Vilus.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više