Novosti

Kronika

25 гoдинa судoвaњa

‘Дугoсуђe’, нajнoвиja књигa кaрлoвaчкoг нoвинaрa и публицистe др. Дaнкa Плeвникa, сукус je судскoг прoцeсa кojeг je aутoр чeтврт виjeкa вoдиo сa свojим бившим нoвинaмa, риjeчким Нoвим листoм

Ctdgq8rrq4yv617pk72ohlx9ed6

‘Dugosuđe’, najnovija je knjiga poznatog karlovačkog novinara i publiciste dr. Danka Plevnika. Svojevrsni je to sukus sudskog procesa kojeg je autor četvrt vijeka vodio sa svojim bivšim novinama, riječkim Novim listom.

- Ovom sam knjigom pokušao shvatiti neshvatljivo-hrvatsko pravosuđe. Moj slučaj je bio samo povod. Ono što me je zanimalo nisu bili proceduralni elementi, pravna znanost pa niti sudbena praksa u cjelini koja je suptilnija od moje sposobnosti da je predstavim u potpunosti. Htio sam događanja u pravosuđu i na sudu prosuditi kao građanin s posebnim naglaskom na pravdu i otkriti tko ima korist od nepravde. Dao sam niz primjera iz humanističkih i društvenih znanosti te bioetike, o pojmu i značenju pravde. Knjiga je namijenjena sucima, odvjetnicima i svima onima koji se parniče, kao putokaz da je za dobro suđenje potrebno razumjeti i specifičnost čovjeka, a ne samo interpretirati zakone koji u svojim brzim mijenama zaboravljaju običnog i siromašnog čovjeka koji uglavnom plaća ceh hrvatskog pravosuđa. Zahvaljujem i karlovačkom Sudu koji me natjerao da napišem ovu knjigu - zaključuje autor.

- Plevnik je prošao sito i rešeto hrvatskog pravosuđa. Zavirio je u duboke slojeve loših zakona, nekompetentnih sudaca, pohlepnih odvjetnika, u područje interesa i moći. Kroz kroniku svog slučaja autor osvjetljava sve aktere hrvatske pravosudne drame, ne štedeći nikoga. Njegov je nedvojben zaključak - preduga suđenja na najbolji način izražavaju duboku krizu pravosuđa i jedan su od temeljnijih oblika kršenja ljudskih i građanskih prava - rekao je urednik u izdabačkoj kući Plejada Ilija Ranić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više