Novosti

Kronika

Пoсвeтa Kрлeжи

Нajнoвиja књигa кaрлoвaчкoг нoвинaрa и нeумoрнoг публицистe Дaнкa Плeвникa ‘Извaн кoнтeкстa’ пoсвeћeнa je њeгoвим нajдрaжим писцимa

1kkkk2lb9yiv63t2e61re84rtuv

Proglasimo Krležin praznik – Danko Plevnik (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Povodom 182. rođendana Karlovačke gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić u ponedjeljak 2. ožujka 2020. u Ilirskoj dvorani Knjižnice je održano predstavljanje knjige karlovačkog novinara i publicista dr. Danka Plevnika ‘Iza konteksta’. Radi se o zbirci Plevnikovih književnih kritika koju je posvetio Miroslavu Krleži. Pored istaknutih domaćih i svjetskih pisaca, od Veselka Tenžere, Igora Mandića, Mirka Kovača, Danila Kiša, Ive Andrića, Milana Kundere, Aleksandra Solženjicina, Zvonimira Goloba, Gorana Tribusona, obrađene su i knjige karlovačkih autorica i autora, Stanka Lasića, Josipa Vanište, Miljkana Maslića, Gojka Nikoliša, Gorana Gerovca, Borisa Škvorca, Irene Lukšić, Ane Postružnik i drugih.

Plevnik se ovaj put, kako sam kaže, ogledao u književnoj analizi romana, kratkih priča, poezije, epigramatike, književne kritike, teorije, memoaristike, antologije i filologije. Knjigu su predstavili Željko Mavretić, Velimir Visković i Igor Mandić. Plevnik je Mandića u svom diplomskom radu ‘Matoš kao kritik’ označio kao Matoševog nasljednika, a u jednom tekstu pak Viskovića kao Mandićevog nastavljača u književnoj kritici.

Knjigu je uredila pokojna književnica Irena Lukšić. Veliki doprinos ovoj knjizi dao je svojim uvodom Karlovčanin Boris Škvorc, profesor teorije književnosti na Sveučilištu u Splitu, jedan od vodećih književnih teoretičara Hrvatske, koji je trebao biti jedan od promotora, ali je na studijskoj godini u Južnoj Koreji.

- Hrvatska ima dosta nekulturnih praznika, a niti jedan kulturni. Zbog Krležinog opusa i utjecaja na srednjoeuropsku i balkansku regiju apeliram na karlovačko vodstvo da iz Karlovca u Sabor ode službeni prijedlog da se na 29. prosinca - kao praznik - uvede Krležin dan, po uzoru na Prešernov dan u Sloveniji. Krleža zaslužuje Dan u kojem ćemo se ponositi kulturom kulture - predložio je Plevnik.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više