Novosti

Društvo

"Odrastanje u Karlovcu"

Kroz 11 anegdota, vješto proširenih u zanimljive pripovijesti, otkriva se jedno odrastanje u knjizi Milana Jakšića, nekadašnjeg novinara Vjesnika i dopisnika Politike iz Slovenije

Large informator  odrastanje u karlovcu  %c4%86irilica

Autor potpisuje primjerke knjige (foto Polka)

U Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu održana je promocija knjige "Odrastanje u Karlovcu" umirovljenog novinara Milana Jakšića.

- Milan Jakšić je moj lični i odlični prijatelj. Nije zanemariti da smo na mome prvom novinarskom zadatku bili zajedno u Splitu i spavali u bračnom krevetu – to se ne zaboravlja - rekao je novinar i publicist Danko Plevnik.

- Kroz 11 anegdota, vješto proširenih u zanimljive pripovijesti, kolega Jakšić otkriva svoje odrastanje. Pišući o drugima govori o sebi i tako oživljava mnoge koji su odavno postali dio prošlosti. Na dvije stotine stranica su sadržane mnoge vrijedne zgode i činjenice koje bi bez Jakšića zauvijek nestale. Jakšić pruža čitljivo štivo s mnoštvom zanimljivih podataka o različitim ličnostima iz novinarstva, kulture i sporta. Bio je jedan od uglednih novinara Vjesnika, a kasnije je otišao u Politiku da izvještava iz Slovenije. Veliko je karlovačko ime - dodao je Plevnik.

- Ne iznosim vrijednosne sudove o vremenima. Nisam htio biti pretenciozan. Pričam o dolasku ljudi iz sela u grad kao što sam i ja došao s pet godina života, o našoj integraciji u gradsku sredinu. Ona je bila izuzetno brza, ali ne samo zato što smo to žarko htjeli nego i zato što smo došli u sredinu koja nas je prihvatila... Bili smo fascinirani gradskom djecom. Gradski sloj je u sebi nosi crte građanskog svjetonazora. Nismo zaboravili svoj seoski identitet, ali smo žarko željeli usvojiti novi, i uspjeli smo - rekao je autor.

- Ova knjiga… govori o pravu Srba u Hrvatskoj na svoj zavičaj, domovinu i državu, što se na ruševinama Jugoslavije pokušavalo na ovaj ili onaj način staviti pod tepih suvremene povijesti. Antibirokratske revolucije i ratovi Slobodana Miloševića su, nažalost, rezultirale generalizacijama zbog koje su se neki Srbi odricali imena, obitelji, etničkog i povijesnog identiteta te rodnog kraja", nastavio je Plevnik. Djelo je tiskano u izdanju Udruge za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više