Novosti

Politika

30 milijuna kuna za nerazvijene

Vlada je donijela odluku o financiranju programa općina i gradova u kojima žive nacionalne manjine. Sredstva će biti raspodijeljena jedinicama lokalne samouprave prema indeksu razvijenosti

Mb7msg2r6l5mm4qjfvlfy09i52e

(foto Damir Špehar/PIXSELL)

Hrvatska Vlada donijela je odluku o provođenju Programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina. Program je dio mjera koje Vlada Andreja Plenkovića provodi u okviru nadležnosti u skladu s Programom za razdoblje 2016-2020. godine i Operativnim programima za nacionalne manjine za razdoblje 2017-2020. u cilju ostvarenja ravnomjernog razvoja svih krajeva Hrvatske u skladu s načelima održivog razvoja i socijalne uključenosti.

Prema ovoj odluci, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, financirat će tokom ove godine projekte lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti i s udjelom više od pet posto pripadnika nacionalnih manjina u njihovom stanovništvu. Referenca za određivanje postotaka manjina je popis stanovništva iz 2011.

- Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije financirat će projekte na osnovu Programa za financiranje poboljšanja socijalne, komunalne i gospodarske infrastrukture, za što će u državnom proračunu biti predviđeno 15 milijuna kuna. To znači da će se tim sredstvima financirati općine, gradovi i njihova infrastruktura - rekao je za Novosti saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević.

Programi Ministarstva poljoprivrede za koji je osigurano 7,5 milijuna kuna, namijenjeni su OPG-ovima, poljoprivrednim zadrugama i dijelu malih poljoprivrednika, dok će Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta sa 7,5 milijuna kuna financirati obrtnike i male poduzetnike. Ukupno je za programe ova tri ministarstva osigurano 30 milijuna kuna.

Sredstva će se raspodijeliti jedinicama lokalne samouprave prema indeksu razvijenosti: 40 posto sredstava jedinicama koje se prema vrijednosti indeksa razvijenosti svrstane u prvu skupinu, odnosno spadaju u najnerazvijenije sredine. Jedinicama iz druge skupine namijenjeno je 30 posto, onima iz treće 20 posto, dok je jedinicama iz četvrte skupine namijenjeno deset posto sredstava.

U odluci se navodi da će tri ministarstva raspisati javne pozive na osnovu svojih programa u roku od 30 dana nakon stupanja na snagu ove odluke, odnosno do 12. avgusta.

Iz Vlade ističu da je ova odluka dio aktivnosti iz Operativnih programa za nacionalne manjine za razdoblje 2017-2020., kojom je predviđena financijska podrška i posebni razvojni instrumenti kojima će se osigurati minimalni standard komunalne i socijalne infrastrukture. Osim toga, njima će se osigurati financijski instrumenti poduzetnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji ne mogu participirati u postojećim kreditnim linijama na područjima povratka prognanika i izbjeglica, ali i tamo gdje povijesno žive i pripadnici nacionalnih manjina, a koja su demografski, ekonomski ili socijalno oslabljena te su značajno ispod prosjeka nacionalne razvijenosti.

Izrazivši zadovoljstvo donesenom odlukom uz podsjećanje da je ona donesena na inicijativu SDSS-a, Milošević ističe njenu važnost jer postoji 117 općina i gradova u kojima manjina ima više od pet posto, od čega u 103 jedinice lokalne samouprave ima traženi postotak Srba.

- Ovo je prvi korak prema formiranju stalnog financijskog instrumenta, odnosno fonda kroz koji bi se svake godine provodili ovakvi programi - rekao je Milošević.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više