>

novosti logo

Piše T.O.

40.000 nijansi homofobije

Županijski sud u Osijeku potvrdio je presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu po kojoj je udruga Zagreb Pride dužna Karolini Vidović Krišto isplatiti više od 40.000 kuna zbog ‘povrede dostojanstva, časti i ugleda’

Županijski sud u Osijeku potvrdio je presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu po kojoj je udruga Zagreb Pride dužna Karolini Vidović Krišto isplatiti više od 40.000 kuna. Podsjetimo, bivša urednica emisije ‘Slika Hrvatske’ krajem 2012. u toj je emisiji pustila prilog ‘Pedofilija kao temelj spolnog odgoja’, zbog čega su je aktivisti i aktivistkinje Zagreb Pridea uvrstili na listu za izbor Homofoba/kinje godine. Upravo zbog tog priloga Programsko vijeće HRT-a je njenu emisiju skinulo s programa Hrvatske televizije i to pola godine prije nego li se novinarkino ime našlo na izboru Zagreb Pridea.

Prema presudi, Zagreb Pride je povrijedio dostojanstvo, čast i ugled Karoline Vidović Krišto zbog sljedećeg teksta: ‘Ova bivša urednica emisije ‘Slika Hrvatske’ na HRT-u uključila se u histeričnu antihomoseksualnu kampanju tako što je u eter nacionalne TV kuće pustila propagandni prilog ‘Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?’. Pokazalo se da se zaista radi o propagandnoj i neobjektivnoj emisiji koja nema veze s novinarstvom već se zloupotrebljava za radikalni aktivizam. Naravno, dijelovi tog priloga su sadržavali snimke filma za koje HTV nije imao osigurana autorska prava. A znate kako već ide – tko krade, taj, valjda, i laže.’

Zagreb Pride je novinarki dužan nadoknaditi neimovinsku štetu u iznosu od 30.000,00 kuna, plus zatezne kamate i odvjetničke troškove Odvjetničkom uredu ‘Zvonimir Hodak’, odnosno sveukupno 41.018,91 kuna.

‘Kao što smo rekli i rekle na ročištu, to ćemo sada ponoviti i javno: Zagreb Pride stoji iza svake svoje napisane riječi, iza svakog slova i zareza. U citiranom tekstu izrekli smo ono što uistinu mislimo. To je bio i jest naš vrijednosni sud koji nismo izrekli samo tako. S obzirom da iznosimo javnu kritiku postupanja sudske vlasti, imamo pravo javno obrazložiti svoje postupke koje je ta grana državne vlasti odlučila cenzurirati.

Svojim postupanjem, Karolina Vidović Krišto svjesno je, skrivajući se iza fasade novinarske profesije, ciljala poniziti dostojanstvo LGBTIQ građana i građanki te potaknuti javnost da o nama misli kako ne zaslužujemo bolje od statusa građana i građanki drugog reda. Ravnopravnost, a posebno jednakost u dostojanstvu, vrijednosti su koje Zagreb Pride zastupa od svog osnivanja. S obzirom da se tim TV uratkom izravno gazi dostojanstvo LGBTIQ osoba, Zagreb Pride iskoristio je svoje temeljno ustavno pravo da svoje vrijednosno stajalište izrazimo javno – iskreno i otvoreno.

Pravo na slobodu izražavanja misli jamči nam Ustav Republike Hrvatske. Misija Zagreb Pridea je javno ukazivanje na homofobiju, bifobiju i transfobiju, a dužnost nam je reagirati kada je takvo djelovanje usmjereno protiv LGBTIQ osoba, protiv naše djece i naših obitelji, protiv LGBTIQ zajednice. Ova presuda nastoji onemogućiti rad udruge Zagreb Pride i cenzurirati naš glas u borbi za ljudska prava LGBTIQ osoba – građana i građanki Republike Hrvatske. Upravo stoga, Zagreb Pride će pred Ustavnim sudom zatražiti zaštitu temeljnih prava svih LGBTIQ osoba, kao i svih onih koji vjeruju u jednakost i dostojanstvo svih hrvatskih građana i građanki’, stoji u priopćenju Zagreb Pridea.

1/1