>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

75 godina Osme kordunaške

Srpska zajednica Korduna i tamošnja udruženja antifašista užurbano se pripremaju za obilježavanje značajne godišnjice slavne 8. kordunaške udarne divizije, formirane krajem oktobra 1942. godine

Srpska zajednica Korduna i tamošnja udruženja antifašista užurbano se pripremaju za obilježavanje značajne godišnjice - 75 godina slavne Osme kordunaške udarne divizije, koja je formirana krajem oktobra 1942. godine između Slavskog Polja i Crevarske Strane u općini Vrginmost.

Osma kordunaška divizija je uz Šestu ličku i Sedmu banijsku udarnu diviziju sačinjavala Četvrti korpus Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije (NOV i POJ).

- Održali smo sastanak općinskih načelnika i predsjednika udruženja antifašista s Korduna. Dogovorili smo da će se 28. oktobra, u 11 sati, održati svečanost u mjestu formiranja divizije. Glavni dio proslave održat će se u Domu kulture u Vrginmostu - kaže Rade Kosanović, koordinator u SNV-u.

- Na kraju svog borbenog puta, Divizija je sudjelovala u borbama za konačno oslobođenje zemlje, u Ilirskoj Bistrici i Istri, kada su ti krajevi pripojeni Jugoslaviji.

‘Podsjećam da u Ilirskoj Bistrici postoji veliki spomenik Osmoj kordunaškoj, gdje općinskog vodstvo odaje počast borcima polaganjem vijenaca’, naveo je Kosanović. U Crevarskoj Strani postojao je Spomen dom Osme divizije, ali je devastiran u ratu devedesetih.

1/1