Novosti

Kultura

Плeс дo изнeмoглoсти

Двиje стaрe другaрицe, Mилa Пeтрусa и Стaнкa Бaкoвић љeти дoлaзe нa свe кoрдунaшкe мjeснe слaвe, нaрoднe збoрoвe и гoдишњицe oснивaњa пoзнaтих кoрдунaшких пaртизaнских oдрeдa из љeтa 1941. гoдинe

Large informator ples  %c4%87irilica

Mila Petrusa i Stanka Baković

Tradicionalni i veliki pravoslavni praznik Svetih apostola Petra i Pavla ili u narodu poznatiji kao Petrova, obilježen je i ovog 12. jula. Povodom hramovne slave tamošnje istoimene crkve, dan uoči praznika, 11. jula, u manastiru Bogorodice trojeručice u Donjem Budačkom, služeno je večernje bogosluženje koje je predvodio starješina manastira arhimandrit Naum (Milković).

Na sam praznik, slavu manastirskog hrama u Donjem Budačkom, služena je sveta liturgija zaštitnika hrama. Tim povodom posvećeni su slavski kolač i žito, a veliki broj vjernika pričestio se nakon petrovdanskog posta. Ovogodišnji kum slave bio je Marko Padežanin.

Slavlje Petrove, po tradiciji, u Donjem Budačkom je nastavljeno narodnim zborom. Bila je velika vrućina te se poslijepodne okupio manji broj ljudi nego inače, dok je navečer, kad je zahladilo, sve bilo puno i nije se moglo naći mjesta pod šatorom. Igrala su se narodna kola dugo u noć.

Zatekli smo Zagrepčanke odnosno Zaprešićanke, Milu Petrusa i Stanku Baković. Mila živi u Zaprešiću i Holandiji. Kao i Stanka je porijeklom s Korduna. Po ljeti dolaze na sve kordunaške mjesne slave, narodne zborove i godišnjice osnivanja poznatih kordunaških partizanskih odreda iz ljeta 1941. godine. Prve otvaraju ples, plešu do iznemoglosti pokazujući ogromnu energiju i kondiciju.

Kažu da je Kordun njihov kraj i zavičaj pa ga cijelo ljeto posjećuju i vesele se na tamošnjim feštama. Mila i Stanka - samo hrabro naprijed! Milin klasični "merdžo" holandskih registracija i dalje će krstariti Kordunom. Još samo kad bi bilo muških plesača da ne moraju međusobno plesati, ali Kordunaši i ples: to su dva različita pojma!

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više