Novosti

Kratko & jasno

Snježana Abramović Milković: Trebalo je puno entuzijazma da se Savičenta etablira

Na Festivalu su se dosad ostvarivala mnoga poznanstva koja su prerasla u suradnje pa iz toga proizlazi da je uloga festivala ne samo u razvoju publike, nego zaista i u razvoju plesnih trendova na našoj sceni, kaže plesačica, koreografkinja i osnivačica Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

Large snjezana abramovic milkovic marko ercegovic

(foto Marko Ercegović)

Od 21. do 23. srpnja odvit će se 24. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat. Program otvarate predstavom "Sous-sol" francuske plesne kompanije Allongé. Riječ je o break-dance baletu koji je osmislio i koreografirao Arnaud Deprez. Koja još zanimljiva imena i produkcije dovodite ove godine u Svetvinčenat?

Što se tiče procesa selekcije uvijek sam u potrazi za jakim autorskim osobnostima i novim poetikama, ali i kvalitetnim mainstream predstavama. Tako i biram predstave za Festival: različiti pristupi, različiti načini rada, različite implementacije žanrova. Od osnutka je Festival nudio različite pristupe plesnoj umjetnosti. To je bio koncept.

Osim kompanije Allongé koju ste spomenuli, u suradnji s regionalnom mrežom Pan-Adria predstavit ćemo talijansku Compagnia Bellanda Giovannija Leonarduzzija i Lie Claudie Latini, plesača i koreografa predstave "Symposion", zatim "Gran Bolero" u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla i slovenskog En-Knapa, koreografa Jesúsa Rubia Gama, zatim "Igralište 22" koje je Jovana Zelenović kreirala u suradnji s Margaretom Firinger. Lali Ayguadé Company iz Španjolske gostovat će s predstavom "Runa", a nakon njih Andréa Givanovitch s "Leather Better". Treći dan festival na trgu otvara predstava "In memory of…" srpske umjetnice s ciparskom adresom Milene Ugren Koulas. Predstavom "House Bolero" Mateja Kejžara i Studija za suvremeni ples ujedno ćemo i zatvoriti ovogodišnje izdanje.

Predstave se odvijaju na čarobnim lokacijama Savičente i još uvijek dio izvedbi poklanjamo našoj publici, odnosno ulaz je besplatan. Od pandemije naovamo u temama izabranih predstava može se vidjeti okrenutost problemu izolacije i usamljenosti koje ona generira, kao i potreba za solidarnošću i zajedništvom. Dogodine ćemo obilježiti dvadeset petu obljetnicu Festivala. Rijetko je koji nezavisni festival doživio takvu dugovječnost. Puno entuzijazma, energije i ljubavi prema plesu, kao i upornosti bilo je potrebno da se Festival etablira i održi.

O ovom Festivalu ne bismo mogli razgovarati a da ne spomenemo i njegov edukativni segment. Ove godine Jovana Zelenović održava radionicu pod naslovom "Tijela u susretu". Na kojim elementima razvoja plesnog vokabulara će polaznici raditi s tom zanimljivom plesačicom koja je rođena u Beogradu, a od 2022. djeluje kao samostalna umjetnica u Hrvatskoj?

Jovana je sjajna plesačica koja se razvija i kao koreografkinja i kao pedagoginja. Radionica će se baviti razvijanjem osjećaja za kretanje koristeći gravitaciju, odnosno istraživat će način na koji se može iskoristiti gravitacija i težina tijela u interakciji s podlogom za razvijanje brzine kretanja. Također će raditi partnering kroz improvizaciju, iz toga često nastanu prekrasni dueti.

Što susreti domaćih i stranih profesionalaca u Svetvinčentu donose?

Festival je mjesto susreta i razmjene iskustava, kao i razmjene kontakata i znanja, a isto tako i mjesto društvenog etabliranja plesa. Na Festivalu su se dosad ostvarivala mnoga poznanstva koja su prerasla u suradnje pa iz toga proizlazi da je uloga festivala ne samo u razvoju publike, nego zaista i u razvoju plesnih trendova na našoj sceni. Nadam se da će tako i ostati.

Koliko ste zadovoljni razvojem Mediteranskog plesnog centra i njegovim djelovanjem u kreiranju i redefiniranju domaćih plesnih praksi?

Ideja Mediteranskog plesnog centra koji je uređen 2010. godine su rezidencijalni boravci umjetnika i edukativni procesi u kojima sudjeluju hrvatski i inozemni plesači te koreografi. Dio smo mediteranskog bazena čije zemlje često surađuju i tu se otvara mogućnost suradnje i financiranja kroz asocijacije koje podržavaju kulturnu suradnju mediteranskih zemalja. Zato smo i izabrali naziv Mediteranski plesni centar.

Veliku zaslugu za razvoj MPC-a ima Petra Glad Mažar, umjetnička ravnateljica Zagrebačkog plesnog ansambla. U MPC-u se održavaju međunarodni programi i svake godine se na natječaj za rad u MPC-u za tzv. rezidencijalni boravak prijavi preko dvjesto plesnih grupa doslovno iz cijelog svijeta. Imati dovoljno vremena i mira umjetnički razvijati program u malom predivnom mjestu poput Savičente je luksuz. Umjetnici na takvom boravku obavezno održe prezentaciju rada za publiku ili radionicu za djecu ili profesionalne plesače.

Od osnutka je organizirano preko 90 rezidencija inozemnih i hrvatskih umjetnika te preko 50 radionica suvremenog plesa, većinom za lokalnu zajednicu i profesionalce. Umjetnici iz preko dvadeset zemalja boravili su i radili u MPC-u, od Tunisa, Belgije, Mađarske, Francuske. Italije, Norveške, Njemačke, Izraela do SAD-a... Od 2017. MPC postaje i službeno izvedbeni prostor s jednom premijerom godišnje. Nastavlja se s programom razvoja publike i programom MPC učionica osmišljenih posebno za djelatnike odgojno-obrazovnog sustava koje pobliže upoznajemo sa suvremenim plesom. Koliko redefinira domaće plesne prakse ne znam, ali ih svakako decentralizira.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više