Novosti

Kronika

Зaшикaрeни зaвичaj

Kњигa Mилeнкa Вaсиљeвићa Чикe "Oj, мaлeнa, мaлa мoja", с пoднaслoвoм "Игрe и пjeвaњa нaрoдa дрeнoвaчкoг и вoћинскoг крaja", сaдржи oписe нaрoдних пjeсaмa и игaрa, aли и прeкo двaдeсeт кoлских пjeсaмa и вишe стoтинa бeћaрaцa

Large 8

Nova knjiga Milenka Vasiljevića Čike

Prošle, 2021. godine, firma SPD Grafoofset iz Čelareva kod Bačke Palanke, pod uredništvom Snježane Stanišić, izdala je ćirilicom i na 200 stranica otisnutu knjigu Milenka Vasiljevića Čike "Oj, malena, mala moja", s podnaslovom "Igre i pjevanja naroda drenovačkog i voćinskog kraja". A narodu tog kraja, kako piše autor knjige, dogodila su se velika zla "od 1941. do 1945. godine i posebno egzodus 1991. godine, kada je izvršen progon velike većine stanovništva, bez mogućnosti za povratak, kada su spaljene i razorene škole, crkve i domovi kulture".

Za autora Milenka Vasiljevića Čiku recenzent knjige Milenko Zailac kaže: "Rođen je 1943. u Sekulincima, kod Voćina, na padinama Papuka. Godinama je živio i radio u Valpovu, a od 2005. penzionerske dane provodi u Osijeku. Autor je više zbirki poezije, aforizama, kratkih drama, zavičajnih knjiga o voćinsko-drenovačkom kraju... Opisao je rodno selo Sekulince (2009), rječnik, govor i običaje Srba u voćinskom kraju (2012. i 2014. sa N. Živkovićem), napravio putopis tuge i uspomena Putovanje kroz prazan drenovački i voćinski kraj sa sjećanjem na prošlost (2017), zastupljen je u više od stotinu zajedničkih zbirki pjesama i aforizama... A sada je odlučio da sunarodnike i ljude dobre volje obraduje zapisima narodnih pjesama, kola i igara iz rodnog zavičaja."

"Osim opisa kola (šikar ili krivog kola, tarabana, drmeša, opšaj diri kola i dr.)", piše dalje recenzent Zailac, "ova knjiga sadrži i preko dvadeset kolskih pjesama koje su se pjevale uz šikar kolo (ili krivo kolo), više stotina bećaraca pjevanih uz taraban i drmeš... Tu je i nekoliko dječjih kola, pjesmica i igara. Naravno da je Čiko zapisao i pregršt sramotnih bećaraca, koji su često pjevani i dugo prepričavani. Osim toga, zapisao je i značajan broj pjesama koje su često pjevane kad se okupi društvo, na svadbama, slavama, prelima, čijalima, perušalima..."

Vasiljevićeva knjiga je, zaključuju recenzent, "priručnik uspomena i spomenik praznom, opustošenom, zašikarenom zavičaju – voćinskom i drenovačkom kraju i srpskom narodu koji je tamo živio. Ona je ujedno i putokaz drugima kako se može čuvati sjećanje na zavičajne istine i identitet naroda."

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više