Novosti

Kronika

Eмoтивнa прoмoциja књигe

‘Путoвaњe крoз прaзaн Дрeнoвaчки и Вoћински крaj сa сjeћaњeм нa прoшлoст’ Mилeнкa Вaсиљeвићa - Чикe: У Бeoгрaду сe oкупиo нaрoд из 28 сeлa Зaпaднe Слaвoниje, кojи дaнaс живи у Србиjи и кojимa je књигa пoсвeћeнa

Cjoxjoiq5s5tfz4sgc12xufykuz

Promocija knjige Milenka Vasiljevića u Beogradu

Prošlog petka u Beogradu, u organizaciji Kulturne zajednice Krajine (KZK) i Društva književnika Krajine (DKK), održana je promocija knjige ‘Putovanje kroz prazan Drenovački i Voćinski kraj sa sjećanjem na prošlost’, osječkog pjesnika i pisca Milenka Vasiljevića - Čike. Knjigu je na 256 stranica izdao pododbor Voćin Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’.

Milenko Vasiljević - Čiko rođen je 1943. godine u Sekulincima kod Voćina, a danas živi u Osijeku. Piše poeziju, novele, aforizme i drame kratkog sadržaja. Objavio je nekoliko samostalnih knjiga, uključujući i one koje se bave rodnim selom Sekulincima te rječnikom, govorom i običajima Voćinskog kraja.

- Promocija moje nove knjige za mene je bila vrlo emotivna i značajna jer se u Beogradu okupio narod iz Zapadne Slavonije, iz svih 28 sela Drenovačkog i Voćinskog kraja, koji danas žive u Srbiji i kojima je knjiga posvećena. Mnogi se nisu vidjeli po desetak i više godina, našla se tu rodbina i prijatelji. Ja sam se susreo s tridesetak znanaca koje nisam vidio od 1990. godine. Taj susret prije promocije, a i druženje poslije nje, koje je trajalo oko sat vremena, bili su vrlo dirljivi, čak do te mjere da je bilo i - suza. Zato bih s pravom tu promociju mogao nazvati ‘Zov zavičaja’. Još nisam bio na promociji na kojoj je publika pokazala takav interes za knjigu koja se promovira. Od ukupno stotinjak prisutnih, knjigu je kupio svaki drugi učesnik jer je prodano ukupno 47 primjeraka - kaže autor Milenko Vasiljević - Čiko.

A kako je u prošlom ratu prošao narod Drenovačkog i Voćinskog kraja autor ilustruje s dva vrlo upečatljiva broja. Godine 1991. tu je živjelo 5.100 osoba, a danas ih je ostalo samo oko - 140. I kao što je u jednoj svojoj prethodnoj knjizi, uz ostalo, dao i popis svih domaćinstava iz svog rodnog sela Sekulinaca, tako je sada isto to uradio i za svih 28 sela spomenutog područja, spomenuvši uz svako domaćinstvo i njegovu krsnu slavu. Do podataka je došao preko jednog ili dva informatora iz svakog sela, uloživši veliki trud da sredi svu tu ogromnu građu. A koliko je skupljanje građe bilo mukotrpno pokazuje još jedan upečatljiv broj: pritom je svojim automobilom prevalio 2.500 kilometara.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više