Novosti

Društvo

Bitka-prekretnica

U Vukovaru i Iloku obeležena je 79. godišnjica proboja Sremskog fronta i oslobođenja, kao i u Osijeku

Large informator bitka  %c4%87irilica

Dan oslobođenja Vukovara

Minutom ćutanja za sve poginule, 12. aprila je u organizaciјi Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske te Zaјednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županiјe, počeo centralni događaj obeležavanja 79. godišnjice proboja Sremskog fronta i oslobođenja Vukovara u Drugom svetskom ratu.

Program јe počeo u Iloku, gde su delegaciјe vence položile kod Spomenika i kosturnice posvećenih borcima i oficirima Crvene armiјe, a potom na partizanskim grobljima u Iloku i Šarengradu. Centralna manifestaciјa održana јe ispred Spomen-kosturnice žrtava Dudika, palih boraca 5. Voјvođanske brigade i boraca Crvene armiјe, na Trgu žrtava fašizma u Vukovaru.

- Negujući kulturu sećanja, pokušavamo oteti od zaborava žrtvu koju su podneli naši preci u borbi protiv fašizma – okupljenima se obratio predsednik Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije Lazo Đokić. Istakao je da je to jedna od velikih bitaka-prekretnica, jer je Vukovar jedan od retkih gradova bio pet godina pod okupacijom, a nakon njegovog oslobođenja krenulo se prema Osijeku i do Zagreba.

Vence su položile brojne delegacije antifašista iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, pojedinih političkih stranaka i predstavnika srpskih organizacija. Predsednik SNV-a i SDSS-a, Milorad Pupovac naglasio je da treba pronaći najbolji mogući način kako u današnjim okolnostima obnavljati vrednosti antifašizma i politike koje će biti zasnovane na vrednostima antifašizma.

- Osećamo da se te vrednosti sve manje poštuju, manje čuvaju i obnavljaju i za njima postoji veća potreba. Kako u pogledu odnosa među ljudima, tako i u pogledu odnosa među narodima i državama. Antifašistički pokreti su te vrednosti ustanovili nakon 1945. godine i one su bile stubovi evropskog i svetskog poretka, a ti stubovi su zbog odsustva vrednosti antifašizma i politika koje su građene na njima, danas uzdrmani i iz tog razloga svaki moralan čovek, treba učiniti sve da se te vrednosti ožive, na dobrobit budućih generacija - rekao je Pupovac.

U znak sećanja na pet hiljada stradalih sa šireg vukovarskog područja, recitatori vukovarske Gimnazije i Muška pevačka grupa Koreni, učestvovali su u kulturno-umetničkom programu, a nakon polaganja venaca, u Parohiјskom centru održana je akademiјa na temu "Antifašizam nasuprot fašizaciјi društva".

Prošle nedjelje, 14. aprila, komemoracijom i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje oslobodiocima u Perivoju kralja Tomislava obilježena je 79. godišnjica oslobođenja Osijeka u Drugom svjetskom ratu od nacističke okupacije. Toga dana 1945. godine jedinice NOVJ i Crvene armije ušle su u Osijek i nastavile završne operacije za oslobođenje cijele zemlje.

Komemoraciju su organizirali članovi UABA Osijek na čelu s predsjednicom Sunčicom Mandić, koja je podsjetila da su antifašističke vrijednosti ugrađene u temelje Republike Hrvatske.

Potpredsjednik SABA RH Lazo Đokić, čestitao je Osječanima Dan oslobođenja te istakao da se i danas trebamo prisjećati tadašnjih boraca za slobodu.

Uime Grada Osijeka prisutnima se obratio predstavnik Grada Josip Jukić. Ispred srpske zajednice vijence su položili Dragana Jeckov i Jugoslav Vesić te delegacije VSNM Grada Osijeka (David Brkić) i Osječko-baranjske županije (Dejan Jeličić). Na kraju je pjesnik Milenko Vasiljević – Čiko pročitao nekoliko pjesama velikog hrvatskog pjesnika Jure Kaštelana.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više