Novosti

Kronika

Najstrašnija pandemija

Vukovarski antifašisti položili vence na Spomenik borcima Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije: "Animiramo mlade da se sete pandemije koja je 1941-45. odnela preko 50 miliona života", kaže Lazo Đokić

Large antifa%c5%a1isti i rusi 4

Lazo Đokić i Genadij Možaev

Polaganjem venaca na Spomenik herojima oslobodiocima, borcima Crvene i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u parku kod Radničkog doma u Borovu naselju, vukovarski antifašisti su obeležili 76. godišnjicu Desanta Dunava koji se dogodio od 7. do 9. decembra 1944. godine. Bio je to prvi pokušaj savezničkih snaga da oslobode Vukovar od fašista i probiju Sremski front. Desant je završio neuspešno uz oko 2.000 poginulih i ranjenih vojnika NOVJ i Crvene armije, a Vukovar je oslobođen nekoliko meseci kasnije, 12. aprila 1945. godine.

- Pokušavamo da u skladu sa epidemiološkim propisima obeležimo ovakve događaje, da ih otrgnemo od zaborava i pokušamo animirati mlađe generacije da se sete pandemije koja je od 1941. do 1945. godine odnela preko 50 miliona života, a ona se zvala nacifašizam - kaže Lazo Đokić, predsednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovara.

Spomenik u čast partizanima i Crvenoarmejcima podignut je 1946. godine, a u julu ove godine je obnovljen uz pomoć ambasade Ruske federacije u Hrvatskoj i tadašnjeg ambasadora Anvara Azimova. Delegacija Ruske federacije se svake godine odaziva pozivima vukovarskih antifašista na komemoracije žrtvama fašizma kao i na obeležavanja pobede nad fašizmom. Ovaj put je došao novi vojni ataše Genadij Možaev. On je Lazi Đokiću uručio Medalju sećanja i junaka domovine koju mu je dodelio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

- Vreme prolazi, ali ima onih koji promovišu antifašističke vrednosti. Zahvaljujući njihovom radu uspevamo da sačuvamo uspomenu na rat koji je prošao, na nepopravljive gubitke i patnje, da sprečimo prekrajanje istorije i umanjivanje uloge Crvene armije koja se zajedno sa jugoslovenskim narodom borila da iskoreni zlo - rekao je Možaev.

Delegacije antifašista, ambasade Ruske federacije, Zajedničkog veća opština, SDSS-a i srpskih manjinskih veća Vukovara, Vinkovaca i Vukovarsko-sremske županije položile su vence i u Dunav te na spomen kosturnicu poginulim vojnicima 5. Vojvođanske brigade i žrtvama Dudika.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više