Novosti

Društvo

Komemoracija na Dudiku

Antifašisti Vukovara svake druge subote u maju u Spomen parku Dudik održavaju komemorativni skup u znak sećanja na 3000 streljanih civila iz Srema i istočne Slavonije

Large informator komemoracija  %c4%87irilica

Polaganje venaca

Već tradicionalno, druge subote u mesecu maju, Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije i Udruženje antifašističkih boraca i antifašista grada Vukovara održavaju komemoracija na najpoznatijem stratištu – Dudiku, kao znak sećanja na stradale tokom Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu.

- Ovde na pašnjaku, na periferiji grada, gde su dovođeni i pogubljeni rodoljubi, žene, deca i starci, danas negujemo kulturu sećanja i prisećamo se trenutka kada je na ovom mestu pre 83 godine započeo jedan mračni deo naše prošlosti - rekao je predsednik vukovarsko-sremskih i vukovarskih antifašista, Lazo Đokić.

Naglasio je da danas treba sačuvati od zaborava zločine koji su se dogodili zbog vere, rase ili nacije, a posebno o tome govoriti mlađim generacijama. Vence su kod spomeničkog kompleksa položile brojne delegacije antifašista iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te predstavnici brojnih srpskih organizacija sa šireg vukovarskog područja.

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su učenici Gimnazije Vukovar pod mentorstvom profesorke Ljiljane Bajac Nikolić i članovi Vokalnoinstrumentalnog etno ansambla Đurđevak iz Bobote. Nakon programa u Dudiku, održana je tradicionalna Akademija u Parohijskom centru.

Spomenički kompleks Dudik otvoren je 1980. godine i rad je akademika Bogdana Bogdanovića. Čine ga pet kamenih baklji okruženih cvetovima. Podignut je u znak sećanja na 3000 streljanih civila iz 63 naselja Srema i istočne Slavonije, koje su na tom mestu u periodu od 1941. do 1943. godine ubili pripadnici Župne redarstvene oblasti Nezavisne države Hrvatske.

Spomen-park je devastiran 1991. godine, a njegova obnova počela 2014. godine na inicijativu Zajedničkog veća opština, Srpskog kulturnog centra Vukovar i antifašista grada Vukovara.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više