Novosti

Kultura

Kojи je мoj?

У Српскoм културнoм цeнтру у Вукoвaру oдржaнa je прoмoциja дoпуњeнoг издaњa књигe o oригинaлнoj и истинитoj причи jeднoг Koрдунaшa, aутoрa Влaткa Koвaчeвићa

Large informator  koji je %c4%87irilica

Promocija knjige

Koji je moj?, naziv je dopunjenog izdanja knjige autora Vlatka Kovačevića koje je u Srpskom kulturnom centru u Vukovaru doživelo promociju 4. juna. Reč je o originalnoj i istinitoj priči jednog Kordunaša koji o svom životu priča na jednostavan način, prihvatljivo svakom čitaocu, oslikavajući autorov rodni kraj i narod tog područja. Knjiga donosi opis običaja, specifičan dijalekt, ali i onu drugu, težu stranu priču, a to su patnje i stradanja tokom rata, te nadljudska borba za preživljavanje u novom okruženju.

- Prošle godine sam promovisao svoju prvu knjigu pod istim naslovom,+ koja je bila namenjena meni, mojoj porodici, užem krugu prijatelja i tada nije bila predviđena za širu javnost - prisetio se prošlogodišnje promocije Kovačević. S obzirom da je bila dobro prihvaćena među čitalačkom populacijom, Zajedničko veće opština i Srpski kulturni centar ponudili su da finansiraju štampanje dopunjenog izdanja knjige u većem tiražu.

- S obzirom da sam u penziji, imam više vremena i razmišljam zrelije, pa tako novo izdanje donosi detaljniju analizu, ne žurim sa zaključcima i kritike su zasad pozitivne - pohvalio se Kovačević. Objasnio je i zanimljiv naslov, koji je zapravo rečenica izrečena u jednom periodu njegovog života, a danas je ostala kao anegdota.

- Kao dete sam bio ostavljen, tako su mi bar rekli i nakon toga su me usvojili dobri ljudi. Sa 14 godina upoznao sam biološke roditelje, odnosno majku. Bila je to neka starija ženica, s kojom sam se sreo u dvorištu Centra za socijalni rad, u prisustvu socijalnog radnika. Prišla mu je i pitala: "Milane, koji je moj?" - prepričao je Vlatko susret s majkom i rečenicu koja mu je ostala u sećanju godinama kasnije.

Pre početka promocije prisutnima se obratila direktorka SKC-a Jelica Lipovac Dudaš, dok je o knjizi s autorom razgovarao, njegov dugogodišnji prijatelj Bogdan Rkman, koji je, prema Kovačevićevim rečima, prvi prepoznao interesantne detalje iz života naroda Korduna. Osim što piše, Kovačević slobodno vreme provodi uz muziku i gitaru, pa je tako promociju upotpunio prikladnim repertoarom.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više