Novosti

Društvo

Obnova Dudika

Obnovom dva stošca u Spomen-parku Dudik kod Vukovara, gdje je od 1941. do 1943. streljano 3000 civila, završena je još jedna etapa sanacije. Dosad je u njegovu obnovu iz državnog budžeta izdvojeno 600 hiljada kuna

Large informator obnova dudika  %c4%87irilica

Skulptura Bogdana Bogdanovića

Obnovom dva stošca u Spomen-parku Dudik, udaljenom pet kilometara od centra Vukovara, krajem novembra završena je još jedna etapa njegove sanacije, finansirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske. U narednom periodu planira se uređenje postojećeg amfiteatra i prilaznih puteva te uređenje prostora oko tzv. šajki. Spomen-park je devastiran tokom rata 1991. godine, a njegova obnova počela 2014., na inicijativu Zajedničkog veća opština Vukovar i Udruženja antifašista grada Vukovara.

- Projekat je kasnije preuzeo Srpski kulturni centar i do sada je u obnovu Kompleksa iz državnog budžeta izdvojeno 500 do 600 hiljada kuna - rekao je predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

Ukazao je na značaj spomenika za potomke antifašista, jer se svake godine povodom godišnjice stradanja, na tom mestu okupljaju brojne delegacije.

- Na ledini koja je dobila naziv po dudovima, 3000 civila streljano je u periodu od 1941. do 1943. godine. Na osnovu iskopina i obdukcija identifikovano ih je 455. Svi oni dovoženi su na prostor tadašnjeg pašnjaka, na periferiji Vukovara i to iz 63 naselja Srema i istočne Slavonije, a ubijani su po nalogu čelnih osoba Velike župe Vuka, koja se nalazila u sastavu Nezavisne države Hrvatske - rekao je predsednik Udruženja antifašista i antifašističkih boraca grada Vukovara i Vukovarsko-sremske županije Lazo Đokić.

Spomenički kompleks rad je beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića, a čine ga kameni cvetovi i buktinje, odnosno pet stilizovanih stožaca okruženih s više desetina kamenih cvetova, na kojima se nalaze epitafi. S obzirom da su na najveće stratište u istočnom delu Hrvatske dovođeni ljudi i iz drugih mesta, postojala je inicijativa da se sa pojedinim opštinama iz Republike Srbije uspostavi saradnja vezana uz obnovu ovog spomenika kulture, ali još uvek nije konkretizovana.

Za ovu fazu radova saglasnost dao Grad Vukovar, a kako je istakao Drakulić, prvenstveno zbog angažmana zamenika gradonačelnika iz reda srpske zajednice, Srđana Kolara i nadležnog gradskog pročelnika Josipa Paloša. Budući radovi ovisiće o finansijskim sredstvima, tim više jer je iduća godina izborna. Iako je od 1973. godine upisan u kategoriju spomenika kulture, jedan deo spomeničkog kompleksa je prenamenjen u igralište HNK Mitnica Vukovar.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više