Novosti

Društvo

Poseta Subotici

Delegacija belomanastirske Udruge antifašističkih boraca i antifašista prisustvovala je obilježavanju 79. godišnjice oslobođenja Subotice od fašističkog okupatora i položila vijenac na Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma

Large informator subotica  %c4%87irilica

Počast borcima Crvene armije

Dana 10. oktobra delegacija belomanastirske Udruge antifašističkih boraca i antifašista, pod vodstvom predsjednika Nikole Opačića, prisustvovala je obilježavanju 79. godišnjice oslobođenja Subotice od fašističkog okupatora i položila vijenac na Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma na subotičkom Trgu žrtava fašizma.

Vijence su položile i delegacije vojvođanskog SUBNOR-a i lokalnih samouprava Apatina i Sombora, Jevrejske opštine Subotica te Ruske ambasade, kao i delegacije brojnih udruženja, političkih stranaka i nevladinih organizacija.

- Iako udaljena od najžešćih ratnih operacija, ogromnog danka u ljudskim životima nije bila pošteđena ni Subotica, u kojoj su, poznato je, antifašistički pokret činili ljudi različite nacionalne i verske pripadnosti, različitog socijalnog statusa i obrazovanja, ali jedinstveni u borbi za slobodu. U Drugom svetskom ratu stradalo je više od 7.000 građana Subotice – podsjetio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Delegacije su se zatim uputile na subotičko pravoslavno groblje u Dudovoj šumi, gdje se nalazi Spomen-groblje vojnika Crvene armije na kome je sahranjeno preko 300 boraca Crvene armije koji su učestvovali u oslobađanju Subotice i borbama u okolini. Tu su također položeni vijenci, održan recital na ruskom jeziku i služen parastos poginulim crvenoarmejcima.

Druženje sa zakuskom nastavljano je u Restoranu "Spartak", koji je – kao i subotički fudbalski klub – nazvan po komandantu Subotičkog partizanskog odreda Jovanu Mikiću – Spartaku, koji je teško ranjen upravo 10. oktobra 1944. godine u borbi oko subotičke željezničke stanice i koji je preminuo sljedećeg dana u subotičkoj bolnici.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više