Novosti

Politika

Spremni za unapređenje odnosa

Dugogodišnju bilateralnu šutnju između Hrvatske i Srbije konačno je prekinuo premijer Andrej Plenković svojim odlaskom preko Dunava. Plenković je u Subotici priznao optimizam o ulasku Srbije u EU dok je premijerka Srbije Ana Brnabić istakla važnost konačnog početka intenziviranjem dijaloga dvije susjedne zemlje

Large pxl 230623 101003038

Premijer Plenković otvara Hrvatski dom u Subotici, novo sjedište hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, 23. lipnja 2023. (foto Dubravka Petrić/PIXSELL)

Položaj manjina, ekonomska i prometna suradnja, europski put Srbije, ali i problemi nestalih i procesuiranja ratnih zločina, bili su tema prvog premijerskog posjeta Andreja Plenkovića Srbiji, posjeta koji je najavljen u aprilu na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu.

U svom dugo iščekivanom, prvom premijerskom odlasku Srbiji Plenković se susreo s premijerkom Anom Brnabić i vodstvom hrvatske zajednice: Tomislavom Žigmanovim, ministrom za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije i predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Jasnom Vojnić, predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća, te sa srijemskim biskupom koadjutorom Fabijanom Svalinom.

Sa premijerkom Srbije Anom Brnabić premijer Plenković otvorio je novo sjedište hrvatske nacionalne manjine u Srbiji Hrvatski dom – Maticu u Subotici. Novo zdanje koje je u potpunosti financirala Vlada Republike Srbije sa 1,8 milijuna eura bit će sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), Novinsko izdavačke ustanove "Hrvatska riječ" i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a objekt bi trebao biti i centar kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice u Srbiji.

Tijekom posjeta Plenković je poručio da je ponosan na svoje sunarodnjake u Srbiji i na sve što čine kako bi zadržali svoj identitet te se osvrnuo i na dosadašnju zapostavljenu bilateralu između dvije zemlje.

- Svjesni smo kompleksnosti odnosa sa Srbijom, još iz vremena agresije Miloševićeva režima na Hrvatsku. Danas smo na sastanku s premijerkom Brnabić govorili i o pitanjima nestalih, granice, procesuiranja ratnih zločina, ratne štete, ali i o gospodarskoj suradnji, trgovinskoj razmjeni, boljem prometnom povezivanju, kao i regionalnoj stabilnosti i europskim integracijama, gdje s optimizmom gledamo na put Srbija u EU – naveo je Plenković.

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić ocijenila je da najnoviji susreti na najvišoj državnoj razini daju impuls boljim odnosima te da je važno da su dvije zemlje započele s intenziviranjem dijaloga, da će to biti značajno za stvaranje klime za razgovore i rješavanje otvorenih pitanja između dvije zemlje.

- Dijelimo puno toga zajedničkog, i lijepog i ružnog. Nije tajna da nas još uvijek opterećuju posljedice zajedničke povijesti, što je nerijetko dovodilo do zahlađenja odnosa, a svako takvo zahlađenje uvijek se prvo odnosi na pripadnicima manjinske zajednice u dvije države. To je jedan od razloga zašto je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će Srbija iskreno raditi na zatopljavanju odnosa s Hrvatskom u nadi da ćemo dati sve da se poštujemo i surađujemo na zajedničkim interesima na bazi europskih vrijednosti – kazala je Ana Brnabić.

Plenkovićev odlazak u Srbiju, znak je otopljavanja odnosa koje je započeto upravo imenovanjem predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova za srbijanskog ministra, te dolascima ministra vanjskih poslova Ivice Dačića na božićni domjenak Srpskog narodnog vijeća i Ane Brnabić na Veliku skupštinu SNV-a.

Ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov istakao je važnost zajedničkog susreta premijera Plenkovića i premijerke Brnabić te njihove vrlo jasne poruke da Hrvati u Republici Srbiji jesu most suradnje i povod susreta na bilateralnoj razini između dva najviša predstavnika izvršne vlasti.

-  Na taj način i Hrvati u Republici Srbiji jesu objekti pozitivnih politika priznanja, uvažavanja, respekta i jesu zajednica koja svoju renesansu, svoj boljitak u Republici Srbiji može očekivati. Kao politički prvak hrvatske zajednice mislim da svi trebamo biti radosni što na ovaj način efektuiramo višegodišnju, kontinuiranu, bogatu i kada je u pitanju količina novca – izdašnu podršku Vlade premijera Plenkovića. Vidjeli ste da je ovaj reprezentativni objekt odličan prostor za rad ključnih institucija hrvatske zajednice u Srbiji i da ćemo u tom smislu doseći ono što druge manjinske zajednice već imaju – rekao je ministar Žigmanov.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više