Novosti

Politika

DSHV obilježio 33. obljetnicu

Izgradnja Hrvatskog doma – Matice, koji je nedavno svečano otvoren u nazočnosti premijera dviju vlada – srbijanske i hrvatske, najsnažnija je ne samo simbolička potvrda suradničkih odnosa unutar zajednice, istaknuo je Tomislav Žigmanov

Large zigmanov

Tomislav Žigmanv (foto M.M./ATAImages - Pixsell )

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) protekli tjedan u Subotici je obilježio 23. obljetnicu osnivanja odlukom 221 izaslanika iz svih krajeva Vojvodine na osnivačkoj Skupštini.

Riječ je o političkoj organizaciji vojvođanskih Hrvata koja je Statutom određena kao institucija “u kojoj se oblikuju, izražavaju i zastupaju kolektivni interesi Hrvata u Vojvodini (Bunjevaca, Šokaca i drugih Hrvata u Vojvodini) radi ostvarivanja političkih, kulturnih, gospodarskih i drugih ciljeva“.

“S ponosom i u ovoj svečarskoj prigodi ističemo kako je DSHV od osnutka bio i do danas ostao najvažniji stožer politički angažiranih Hrvata u Vojvodini te njihov najutjecajniji čimbenik. Riječ je, naime, o političkoj stranci zaslužnoj za brojna postignuća koja je hrvatska zajednica u Vojvodini od 1990-ih godina do danas ostvarila. Izgradnja Hrvatskog doma – Matice, koji je nedavno svečano otvoren u nazočnosti premijera dviju vlada – srbijanske i hrvatske, najsnažnija je ne samo simbolička potvrda suradničkih odnosa unutar zajednice”, napisao je između ostalog u priopćenju Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV -a i ministar u Vladi Srbije.

Prije 33 godine na početku demokratskih promjena u jugoslavenskom društvu skupina hrvatskih intelektualaca, većinom iz Subotice, artikulirala je potrebu osnivanja političke stranke s glavnim ciljem da se bori za autentične interese Hrvata u Vojvodini. U početku profiliran više kao narodni pokret, DSHV je s vremenom postao manjinska stranka narodnjačke provenijencije, koji se u javnosti prepoznaje po inzistiranju na kolektivnim pravima i borbi za nacionalnu ravnopravnost vojvođanskih Hrvata.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više