Novosti

Društvo

Paljenje lutke s Vučićevim likom je ogavno i monstruozno

Pretjerivanje, groteska, razuzdanost i ruganje institucijama karakteristike su karnevala diljem svijeta, no u Hrvatskoj se sve češće koriste kao prilika za iživljavanje nad različitim osobama i društvenim skupinama. Posljednjih 30-ak godina tako su "spaljivani" Srbi, njihovi predstavnici, LGBT slikovnice, azilanti, novinari…

Large vucic

Spaljivanje lutki s likom Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Kaštel Starom (foto Zvonimir Barišin/PIXSELL)

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), predvođen Tomislavom Žigmanovom, osudio je paljenje lutke s likom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na karnevalu u Kaštel Starome. "Neprimjereno i točka! Bez ikakve zadrške i daleko od želje da uvažimo kakve god okolnosti, držimo ovaj čin ogavnim i monstruoznim. Onaj tko je želio da ovdje započne nova runda targetiranja Hrvata, očito je ovim činom u tome uspio", poručili su iz DSHV-a povodom paljevine upriličene prošlog utorka na završnici Međunarodne krnjevalske povorke u Kaštel Starome.

Organizatori manifestacije tom su prilikom zapalili krnju, lutku koja bi prema narodnoj tradiciji trebala predstavljati krivca za sve nevolje u protekloj godini, u liku Vučića i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Lutke dvojca, koje su na kraju nestale u plamenu, bile su izrađene tako da podsjećaju na likove iz romana Miguela de Cervantesa, Don Quijotea i Sancha Panze.

Državni vrh Srbije osudio je taj događaj, a Ivica Dačić, tamošnji ministar vanjskih poslova, i uputio prosvjednu notu Veleposlanstvu RH u Beogradu. "Najoštrije osuđujem incident koji se dogodio 13. februara tokom tradicionalne karnevalske povorke u naselju Kaštel Stari", naveo je Dačić i dodao da spaljivanje lutke s likom predsjednika Srbije predstavlja "apsolutno neprihvatljiv čin", koji je u potpunoj suprotnosti sa zajednički izraženim opredjeljenjem za punu normalizaciju odnosa i unapređenje sveobuhvatne suradnje dviju država.

"Ovim skandaloznim činom širenja mržnje šalje se poruka koja ni na koji način ne doprinosi jačanju dobrosusjedskih odnosa, miru i stabilnosti u regiji, i direktno i ozbiljno narušava odnose dviju zemalja", rekao je Dačić.

O paljenju lutke se oglasio i sam Vučić. "Netko bi rekao da je žalosno da spaljujete ljudske lutke. Bio bih ljubomoran i zavidio bih da je bio netko drugi iz Srbije. Kad su mi spaljivali kuće i crkvu, što je jedna lutka. Kod njih su izgleda spaljivanja tradicionalna", rekao je.

Osudama su se pridružili i predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj, dok je iz redova hrvatske vlasti zasad reagirao ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Kazao je "da se nema što odgovoriti na prosvjednu notu iz Srbije", kao i da je jedino problematična Vučićeva reakcija. "To je dio običaja, ljudi se vesele i zabavljaju. Kad se spali lutka, nastavlja se dalje živjeti, novi je dan. Čini mi se da sam i ja bio spaljivan, u Trilju ili Sinju. Čemu takva nervoza? Mislim da je, što bi se reklo u Sinju, to pogodak u ništa predsjednika Vučića", poručio je Grlić Radman.

Pretjerivanje, groteska, razuzdanost i ruganje institucijama karakteristike su karnevala diljem svijeta, no u Hrvatskoj se sve češće koriste kao prilika za iživljavanje nad različitim osobama i društvenim skupinama. Posljednjih 30-ak godina tako su "spaljivani" Srbi, njihovi predstavnici, LGBT slikovnice, azilanti i novinari.

Kako su Novosti već pisale, početkom 1990-ih u Vodicama je u više navrata spaljen krnje Jovan. Vodičanski Jovan svake je godine dobio novi nadimak pa se tako 1993. zvao Jovan Slobenito, 1994. Jovan Lord Ovan, 1995. Jovan Bali Bali Gali, a 2001. Jovan Mesopusić. "Ugrijat ćemo se kada spalimo Jovana", izjavila je 2010. godine pokladna gradonačelnica Vodica Tatjana Roca za lokalni list nakon što je upitana za moguće loše vremenske prilike tokom karnevalske manifestacije.

"Srpski" krnje nastradao je 2011. i u Kaštel Sućurcu, kada je Krnjevalska pučka udruga Kampanel inicirala paljenje lutke odjevene u srpsku narodnu nošnju sa šajkačom na glavi, opancima na nogama i bedžom "PravDA", čime se aludiralo na tadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića na kojeg je lutka i nalikovala.

Godine 2019. u Sućurcu su otišli i korak dalje, pa uz zvukove Užičkog kola spalili lutku koja je predstavljala Milorada Pupovca. Tom su prilikom inscenirali i napad na vaterpoliste Crvene zvezde koji se dogodio na splitskoj Rivi. Iste godine lutka s likom Pupovca, obučenog u srpsku narodnu nošnju, gorjela je i u Kaštel Starom, a istodobno je, navodno neplanirano, "planuo" i krnje u obliku premijera Andreja Plenkovića. Organizatori tih karnevala inspiraciju su očito pronašli kod svojih susjeda iz Kaštel Kambelovca, koji su lutku Pupovca spalili još 2017. godine.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više