Novosti

Manjinski zastupnik

Manjinsko obrazovanje - indikator demokratičnosti društva

Manjinsko obrazovanje je važan faktor za očuvanje manjinskog identiteta i nipošto nije alat za razdvajanje djece, kazala je Dragana Jeckov povodom polaganja kamena temeljca za dva vrtića na hrvatskom jeziku u Tavankutu

Large jeckov

Dragana Jeckov (foto Patrik Macek/PIXSELL)

U Tavankutu u Srbiji početkom oktobra svečano je položen kamen temeljac vrtića s odgojem na hrvatskom jeziku pod nazivom "Anđeli čuvari". Izgradnja vrtića u dvorištu župe Presvetog Srca Isusova dio je većeg projekta Vlade RH vrijednog čak 960.000 eura koji obuhvaća obnovu i opremanje još dva vrtića s odgojem na hrvatskom: "Marija Petković – Sunčica" i "Marija Petković – Biser" u Subotici.

Dragana Jeckov, SDSS-ova saborska zastupnica, čestitala je hrvatskoj zajednici u Srbiji na važnom iskoraku u manjinskom obrazovanju.

- Više puta sam s ovog mjesta govorila o važnosti manjinskog obrazovanja. Praktično sam ga branila od onih koji ne razumiju njegov značaj i prednosti kako za pripadnike nacionalnih manjina, tako i za većinski narod. Prva teza je jasna: manjinsko obrazovanje je važan faktor za očuvanje manjinskog identiteta i nipošto nije alat za razdvajanje djece, kako to pojedinci zlobno žele prikazati. Međutim, druga teza o važnosti manjinskog obrazovanje za pripadnike većinskog naroda može biti jasan indikator dosega demokratičnosti društva, lakmus papir društvenog napretka i pozitivne diskriminacije manjina - kazala je Jeckov.

Dodala je da najbolje razumijevanje situacije i položaja nacionalnih manjina imaju upravo manjine međusobno. Jeckov je navela da nije nimalo jednostavno djelovati u povremeno napetim odnosima Hrvatske i Srbije, jer se oni dominantno reflektiraju na pripadnike hrvatskog naroda u Srbiji i srpskog naroda u Hrvatskoj. Zato se ponekad čini da je simboličan korak iz perspektive većine u suštini revolucijski skok iz perspektive manjine, objasnila je saborska zastupnica.

- Vrtići u Subotici s odgojem na hrvatskom jeziku dio su obrazovnog sustava hrvatske zajednice u kojem je preko 1000 djece i učenika u pet osnovnih i tri srednje škole. Dio tog sustava je i Lektorat za hrvatski jezik pri Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Malo je reći da podržavamo svaki napredak u obrazovanju hrvatske zajednice u Republici Srbiji jer time dolazi do poboljšanja statusa i položaja nacionalnih manjina u Srbiji i svojevrsnog relaksiranja odnosa - rekla je Jeckov.

Naglasila je da bi voljela kad bi kod pojedinaca, pa i kod nekih koji sjede u sabornici, bilo više sluha i razumijevanja za manjinsko obrazovanje. Ne može i ne smije biti problem želja roditelja i njihove djece da pohađaju nastavu na svom materinjem jeziku, da odlaze na ekskurzije koje će im proširiti znanja o matičnoj državi i da čuju nešto o povijesti svojih predaka.

- Ne budimo isključivi, pohvalimo činjenicu da i dalje postoje roditelji i djeca koji se ne žele odreći svog identiteta, nego konzumirati zakonom garantirano obrazovanje na materinjem jeziku. Zato ću još jednom čestitati pripadnicima hrvatskog naroda u Srbiji na iskoracima koje rade, dijelom podržani od matične države, a dijelom i od države u kojoj već generacijama žive i koju smatraju svojom - zaključila je Dragana Jeckov.

Na svečanom otvorenju vrtića u Tavankutu predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić u svom je obraćanju, govoreći o projektu Vlade RH, podsjetila da u simboličnom smislu otvaranje centara manjinskog obrazovanja čini novu vidljivu podršku matične države hrvatskoj zajednici.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije Tomislav Žigmanov istaknuo je kako je to posljedica uznapredovale suradnje institucija Hrvata u Vojvodini s Vladom RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

"Naša suradnja se razvija i nastavlja, zahvaljujući sinokronom djelovanju DSHV-a i HNV-a. Nama kao manjinskoj zajednici je više nego važno da budemo objekti ovakve podrške i pridonosimo rastu i institucionalnog okvira hrvatske zajednice, da razvijamo programe obrazovanja na hrvatskom jeziku i da na taj način šaljemo vrlo jasnu poruku da smo ovdje svoji na svome. Ovaj vrtić će biti u obrazovnoj ustanovi čiji je osnivač Grad Subotica, na taj način naša integracija je cjelovita i potpuna i šaljemo poruku da želimo biti integralni dio svih društvenih i obrazovnih procesa u Srbiji čiji smo lojalni građani", istaknuo je Tomislav Žigmanov.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više