Novosti

Kultura

Зajeднo зaпjeвaли

Дeвeтo oбиљeжaвaњe мeђунaрoднoг дaнa мaтeринскoгa jeзикa "Причaj ми нa свoм jeзику" oдржaнo je у Чeшкoм дoму у Зaгрeбу. Зa дeмoнстрaциjу зajeдништвa учeници су нa свojим мaтeринским jeзицимa извeли пjeсму "Брaтeц Maртин"

Large informator zajedno zapjevali  %c4%87irlica

Raspjevani klinci u Zagrebu

U Češkom domu u Zagrebu, 4. marta održano je deveto obilježavanje međunarodnog dana materinskoga jezika "Pričaj mi na svom jeziku". Na priredbi održanoj u dvorani punoj djece i njihovih roditelja te učiteljica koje su ih pripremale, učestvovali su učenici osnovnih i srednjih škola u Zagrebu koji pohađaju nastavu svojih materinskih jezika i kulture.

Nakon govora predsjednika Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba Juraja Bahnika, nastupili su učenici albanskog, bosanskog, češkog, mađarskog, makedonskog, poljskog, srpskog i ukrajinskog jezika i kulture koji su prezentirali djela svojih književnika za djecu ili svoju narodnu baštinu koja što se tiče slavenskih naroda, ima dosta sličnosti.

Učenici srpskog jezika i kulture po C modelu iz OŠ Ivana Gundulića pod vodstvom profesorice Valentine Pipinić, izveli su dvije recitacije; Jelena Pašić recitirala je pjesmu "Ljutito meče" Brane Crnčevića, a Petar Vukelić "Tražim poštovanje" Vladimira Andrića. Nakon njih, hor "Đulići" iz Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković", pod vodstvom profesorice Jasmine Veldić izveo je pjesme "Tamo daleko" i "Moj golube" uz aplauz prisutnih. Za demonstraciju zajedništva učenici su na svojim materinskim jezicima izveli pjesmu "Bratec Martin" nakon čega je slijedilo i zajedničko fotografiranje. Vijećnica VSNM-a Grada Zagreba Bogdanka Srdić Vulpe uručila je srpskim izvođači(ca)ma prigodne simboličke poklone. Za dojmove smo pitali učiteljicu i savjetnicu češkog jezika Maju Burger koja je nosila organizaciju i vodila program.

- Presretna sam da smo nakon dvije godine pauze zbog kovida uspjeli obilježiti međunarodni dan materinskog jezika i okupiti oko 120 djece. Svi su jedva čekali da se nakon pauze uključe, da se sastanu uživo i nastupe. Ovakve su priredbe jako dobre jer povezuju učenike, učitelje i manjinske zajednice. Djeca pokazuju želju učenja materinskih jezika što se pokazalo i u zajedničkoj izvedbi koja pokazuje višejezičnost, bogatstvo i raznolikost svih jezika kojima ljudi u Zagrebu govore, rekla je Maja Burger.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više