Novosti

Društvo

Prvi stručni skup o predškolskom odgoju na srpskom jeziku

Skup "Njeguj jezik da u beskraj traje, po njemu se naslijeđe prepoznaje" održan je u Vukovaru 11. i 12. maja. Organizator je Agencija za odgoj i obrazovanje

Large skup 6

Sa stručnog skupa u Vukovaru

Prvi državni stručni skup za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine "Njeguj jezik da u beskraj traje, po njemu se naslijeđe prepoznaje" održan je u Vukovaru 11. i 12. maja.

Skup je organizirala Natalija Koprenica iz Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO).

Učesnike su pozdravili Darko Dimić, pročelnik gradskog Odjela za obrazovanje i ravnatelj Uprave za nacionalne manjine u MZO-u Nandor Čapo, dok je Koprenica otvorila skup u ime ravnateljice AZOO-a Dubravke Brezak Stamać.

Osim o jeziku, kao najvažnijem segmentu očuvanja i prepoznavanja jedne nacije i kulture, govorilo se i o važnosti i načina isticanja prepoznatljivosti dječjeg vrtića srpske nacionalne manjine, kao i o praktičnim primjerima rada sa djecom, rekla nam je Koprenica.

Predavači bili profesori iz Beograda Vladimir Vukomanović Rastegorac i Višnja Mićić, viša savjetnica za ravnatelјe iz Zagreba Inga Seme Stojnović i praktičari iz vrtića. Ravnatelјice vrtića su dobile komplete literature za odgojitelje i slikovnice za djecu koje su donijeli profesori iz Beograda.

- Bilo je to jedno izuzetno poticajno i izraženo emotivno iskustvo za sve. Ovaj skup je iznjedrio nove ideje i mogućnosti za nastavak i proširenje suradnje sa ustanovama za stručno usavršavanje vaspitača u Srbiji kao i za pojačanu podršku predavača iz Srbije na skupovima za srpsku nacionalnu manjinu u Republici Hrvatskoj, o čemu ću razgovarati već početkom juna prilikom posjeta Učiteljskom fakultetu u Beogradu u sklopu sudjelovanja na Međunarodnoj naučnoj konferenciji "Obrazovanje u vreme pandemije COVID 19: iskustva i pouke" - rekla je Koprenica.

Mičić je iskustvo ocijenila kao ”autentično, neponovljivo, negujuće i na momente sentimentalno iskustvo pripadanja”.

- Provela sam dva neverovatna dana sa kolegama iz Zagreba, Vukovara, Borova, Trpinje, Bobote, Bršadina, Belog manastira. Volela bih da znam reči kojima bi se mogli opisati načini na koje oni neguju srpski jezik i kulturu u okruženju koje im nije uvek naklonjeno - gledajući nas i našu Srbiju kao čedo svoju majku. Volela bih da sam toga i ranije bila svesna. Ovo su moji heroji nedelјe - ocijenila je skup.

Gosti skupa bili su Milan Vukelić iz resornog Ministarstva, zamjenik gradonačelnika Vukovara Srđan Kolar, predsjednik ZVO-a Dejan Drakulić i voditelјica Odjela za obrazovanje u ZVO-u Milica Stojanović.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više