Novosti

Politika

Romi traže od Indije da ih prizna kao dijasporu

Ovo će biti trnovit put, ali će se jednog dana ostvariti na ponos svih nas, na ponos svih Roma. Moram reći da sam ponosna što sam Romkinja, rekla je Suzana Krčmar, predsjednica udruženja Roma Kali Sara

Large romi nova

Učesnici međunarodne konferencije (foto Nenad Jovanović)

Međunarodna konferencija "Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze", održana povodom Svjetskog dana Roma od 10. do 12. aprila u Zagrebu, s ciljem zbližavanja romske zajednice i Indije, poboljšanja položaja Roma i promocije njihove integracije u hrvatsko društvo, svoju je kulminaciju imala donošenjem deklaracije kojom se od Indije kao njihove pradomovine i kulturne matice traži da ih prizna kao svoju dijasporu.

Predstavljanju deklaracije prisustvovali su predstavnici Roma iz 17 zemalja svijeta, čelni ljudi međunarodnih romskih organizacija te niz naučnih radnika iz Hrvatske i zemalja regije.

U deklaraciji se podsjeća na viševjekovne migracije, kao i na predrasude, stereotipe i stigmatizaciju te učestale progone i bezbrojna protjerivanja kojima je romski narod bio izložen kroz svoju prošlost.

"Naša povijest inkorporirana je u povijesti zemalja u kojima živimo, ali korijeni svjedoče da porijeklo Roma potječe iz Indije iz koje smo se tokom dugih migracija nastanili u zemljama širom svijeta. Naša raspršena zajednica je uspjela preživjeti sve nedaće, uključujući i progone poput genocida uoči i za vrijeme Drugog svjetskog rata u kojem su sustavno istrebljenje pokušali napraviti nacisti i njihovi kvislinški režimi i okupiranim zemljama. Danas je većina Roma u Evropi, ali naši sunarodnici žive širom svijeta na svim kontinentima. Ima nas 20 miliona, mnogo više od službenih procjena, a znaju nas kao Rome, Sinte, Lovare … Nazivaju nas svakako, često neprimjereno i pogrdno, međutim mi se nazivamo Romima i Romkinjama, uvažavajući našu heterogenost i specifičnost, istovremeno utječući na razvoj drugih društava i kulture, a prije svega onih evropskih", ističe se u deklaraciji.

Podsjeća se da je borba za emancipaciju Roma počela u zadnjim decenijama 20. vijeka, zahvaljujući učesnicima Prvog kongresa Roma u Londonu 8.4.1971. kad su usvojeni himna i zastava kao simboli.

"Naša emancipacija počiva i na jeziku, koji smo unatoč snažnim utjecajima drugih naroda uspjeli sačuvati i iz kojeg je izrasla romska bogata usmena i pismena književnost kao krvotok i integrativni faktor suvremene romske nacije i njene kulture", navodi se i ističe kontinuirani rad na očuvanju romskog jezika i pored svih pokušaja asimilacije.

"Romska nacija dala je mnogobrojne vrhunske umjetnike koji su oplemenili svjetsku kulturu, istaknuti Romi priznati su i cijenjeni akademski građani, a njihovi politički predstavnici aktivno se bore za afirmaciju svog naroda u lokalnim zajednicama i nacionalnim parlamentima niza zemalja. Unatoč tome, Romi su i danas podvrgnuti rasizmu, govoru mržnje, segregaciji, getoizaciji, socijalni i obrazovnoj i zdravstvenoj isključenosti, pa i progonu i nasilju u mnogim zemljama svijeta. Tome se suprotstavljamo obrazovanjem Roma i integracijom u društva u kojima živimo".

"Jedini smo jedini narod na svijetu koji nema službeno priznanje od svoje stvarne pradomovine kao svoje kulturne i jezične matice s kojom smo uspostavili stalnu i formalnu vezu".

- Uvažavajući sve nabrojene okolnosti, a sljedeći napore naših prethodnika koji su gradili veze s Indijom i njenim narodima, mi, predstavnici romskih organizacija iz čitave Evrope, predstavnici drevnog i ponosnog naroda, okupljeni na ovoj konferenciji organiziranoj od udruženja Roma Kali Sara uz nesebičnu podršku Vlade, upućujemo molbu i pozivamo Indiju, odnosno vijeću ministara, predsjednika i parlament kao njene najviše institucije, da Indija

kao pradomovina i kulturna matica romskog naroda službenim odlukama prizna romsku naciju u svijetu kao sastavni dio korpusa dijaspore Indije, a da s romskim narodom i njihovim organizacijama, institucijama izabranim predstavnicima uspostavi i održava trajne i sadržajne odnose na područjima kulture, umjetnosti, obrazovanja, znanosti te praćenja, ostvarivanja i zaštite ljudskih nacionalnih i kulturnih prava romskog naroda u zemljama u kojima Romi žive i koje su njihove domovine, kao i na drugim područjima od zajedničkog interesa, navodi se.

Traži se i da Indija prepozna Svjetski dan Roma, Svjetski dan romskog jezika i Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu kao dane od osobite važnosti te da doprinese njihovom obilježavaju shodno nastojanjima u održavanju veza Indije s indijskom dijasporom u svijetu.

Romske organizacije svjesne su da će ovo biti dugotrajni proces, ali su optimistične.

- Ovo će biti trnovit put, ali će se jednog dana ostvariti na ponos svih nas, na ponos svih Roma. Moram reći da sam ponosna što sam Romkinja - rekla je Suzana Krčmar, predsjednica udruženja Roma Kali Sara.

Da Romi moraju postati indijska dijaspora i da će njihove organizacije i predstavnici biti uporni u tim zahtjevima, ističe i saborski zastupnik Roma Veljko Kajtazi.

U izjavi za Novosti podsjetio je da 368 miliona Indijaca koristi jezike slične onom koji koriste Romi. Romski jezik je 60 posto sličan pendžabi jeziku, a 40 posto hindskom, što je velika poveznica, da se ne govori o kulturološkim elementima.

- U ovih tisuću godina migracija Romi nisu zaboravili svoj jezik, osim što smo sačuvali kulturu i tradiciju, uspjeli smo sačuvati i značajan dio jezika - naglasio je Kajtazi.

Mlada Romkinja Lea, koja je pročitala deklaraciju, poželjela je da jednog dana postane zastupnica dijaspore u indijskom parlamentu.

Usvajanju deklaracije prethodila su dva dana predavanja na teme stradanja Roma u Drugom svjetskom ratu, migracijama u jugoistočnoj Europi, romskom jeziku i jezikoslovlju te budućnosti u pristupu proučavanja romske problematike.

Predviđeno je da učesnici konferencije obiđu romsko groblje i Memorijalni centar Uštica, a obilježavanje Svjetskog dana Roma završava prigodnim koncertom i podjelom nagrada zaslužnima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više