Novosti

Politika

Natječaji otvoreni još samo četiri dana

Tri ministarstva uskoro zatvaraju konkurse za sredstva namijenjena područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina

Kpgiy5bwa5nyphwg6cjyr5an3hu

Dožupan Karlovačke županije iz redova srpske nacionalne manjine Mirko Martinović

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta raspisalo je javni poziv za razvoj mikro, malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina. Vrijednost objavljenog konkursa je 12,5 miliona kuna, a novac će biti raspoređen na prve četiri grupe jedinica lokalne samouprave prema stepenu razvijenosti. O tome su na konferenciji za medije govorili zamjenik župana Karlovačke županije iz redova srpske zajednice Mirko Martinović i zamjenik ravnatelja Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije Krunoslav Kralj. Na ovom području ta sredstva će moći koristiti grad Slunj i osam općina: Vojnić, Plaški, Krnjak, Saborsko, Cetingrad, Barilović, Josipdol i Lasinja u kojima živi značajan dio pripadnika srpske zajednice.

Mikro, mali i srednji poduzetnici moći će financirati svoje projekte u pojedinačnoj vrijednosti od 50.000 do 200.000 kuna. Ministarstvo je poziv definiralo tako da će financirati dvije skupine aktivnosti: jedne će se usmjeravati na razvoj novih proizvoda i jačanje kapaciteta u smislu ulaganja u nove proizvodne pogone, a druge na marketinške i edukativne aktivnosti te korištenje vanjskih usluga za razvoj vlastitih proizvoda. Poduzeća koja se planiraju prijaviti, moraju biti osnovana minimalno godinu prije podnošenja zahtjeva za sufinanciranje te također moraju imati podmirene sve obveze.

- Prihvatljivi su svi sektori osim poljoprivrede što je i logično s obzirom da postoje drugi izvori financiranja kroz program ruralnog razvoja RH od 2014 - 2020. koji je još uvijek na snazi. Rok prijava na ovaj javni poziv je od 12. do 26. svibnja - rekao je na konferenciji Krunoslav Kralj.

Uz ovaj još su aktualna dva konkursa: jedan je za poljoprivrednike i drugi za jedinice lokalne samouprave. Osnovni kriterij je da se na područjima nalazi 5 i više posto pripadnika nacionalnih zajednica. Martinović je iskazao nezadovoljstvo što se na konkurs ne mogu prijaviti u suštini nerazvijena manjinska naselja koja se nalaze u sastavu razvijenijih gradova ili općina. Naveo je tako primjer Karlovca koji obuhvaća mjesne odbore Sjeničak, Tušilović, Brezovu Glavu i Popović Brdo, ali poljoprivrednici iz tih mjesta se ne mogu kandidirati jer grad Karlovac spada u sedmu grupu razvijenosti.

- Ove godine su objavljena tri konkursa, jedan je raspisalo već spomenuto Ministarstvo gospodarstva, drugi Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova za jedinice lokalne samouprave i treći Ministarstvo poljoprivrede. Za jedinice lokalne samouprave kroz natječaj Ministarstva regionalnog razvoja je osigurano 18 miliona kuna, a dodjeljuju se u iznosu od 100.000 do 500.000 kuna po projektu. Što se pak tiče Ministarstva poljoprivrede, po projektu je osigurano 60.000 kuna. I ove godine očekujemo veliki interes i mislimo da će doći do dobre realizacije. Očekujem da se limit za sva tri programa u iznosu od 44,5 miliona kuna podigne za nekih 20 miliona kuna - rekao je Martinović, dodavši da su konkursi objavljeni na internetskim stranicama spomenutih ministarstava te da se njima unazad dvije godine uspjelo za jedinice lokalne samouprave osigurati 3,5 miliona kuna.

Za prijavu su ostala samo četiri dana, pa zainteresirani koji se još nisu prijavili, moraju itekako požuriti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više