Novosti

Kultura

Зaхвaлницa прoфeсoрици

Друштвo зa српски jeзик и књижeвнoст Србиje дoдиjeлилo je у Бeoгрaду зaхвaлницу Aнђeлки Пaвић, бeлoмaнaстирскoj прoфeсoрици jужнoслaвeнских jeзикa и књижeвнoсти у пeнзиjи

Large informator zahvalnica  %c4%87irilica

Anđelka Pavić

Anđelki Pavić, belomanastirskoj profesorici južnoslavenskih jezika i književnosti u penziji, Društvo za srpski jezik i književnost Srbije dodijelilo je na 65. Republičkom zimskom seminaru za nastavnike i profesore srpskog jezika i književnosti, nedavno održanom u Beogradu, "Zahvalnicu za čuvanje od zaborava srpske usmene baštine i staranje o srpskom jeziku i pismu", koju je potpisala predsjednica tog društva prof. dr. Vesna Lompar.

Profesorica Pavić bila je jedan od osnivača Društva za srpski jezik i književnost u Hrvatskoj, koje je u početku djelovalo kao aktiv nastavnika srpskog jezika. Kao potpredsjednica, a kasnije i predsjednica tog društva, organizovala je niz seminara za nastavnike srpskog jezika, na kojima su se kao predavači pojavljivali poznati profesori s beogradskog, zagrebačkog i novosadskog univerziteta.

U to vrijeme pomogla je uspostavljanju saradnje Društva s Maticom srpskom, Institutom za srpski jezik SANU u Beogradu i Srpskom akademijom nauka i umetnosti. Radila je na prikupljanju jezičke građe u Slavoniji i Baranji za potrebe projekta "Dijalektološka ispitivanja srpskog jezičkog prostora", u organizaciji Instituta za srpski jezik SANU.

U belomanastirskoj Drugoj srednjoj školi u kojoj je radila, ali i u široj društvenoj zajednici, borila za ostvarenje prava učenika srpske nacionalnosti za nastavu na srpskom jeziku i pismu, učestvovala je u prevođenju udžbenika za nastavu na srpskom jeziku, bila je član grupe profesora koja je u Nacionalnom centru za državnu maturu u Zagrebu radila na izradi zadataka za državnu maturu iz srpskog jezika.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više