Novosti

Kultura

Буквaри зa гeнeрaциje

Прoфeсoрицa Aнђeлкa Пaвић oдржaлa je прeдaвaњe нa тeму "Буквaри Стeвe Чутурилa"

Large cuturilo

Predavanje u Baranjskoj srpskoj kući

U Baranjskoj srpskoj kući u Belom Manastiru, a u organizaciji lokalnog pododbora SKD-a "Prosvjeta", profesorica Anđelka Pavić održala je predavanje na temu "Bukvari Steve Čuturila". Već čitavu deceniju profesorica Pavić proučava život i djela toga pisca, pedagoga i prosvjetitelja rodom iz Like, koji je dugi životni vijek posvetio obrazovanju mladih naraštaja u tadašnjoj Austro-Ugarskoj, Knjaževini Crnoj Gori, Kraljevini Srbiji i Kraljevini SHS, kasnije Kraljevini Jugoslaviji.

Njegovi "Bukvar" i "Prva čitanka" bili su zvanični udžbenici na tim prostorima od 1880. do 1935. godine. Iz njih se opismenilo preko 50 generacija učenika. Samo taj podatak bio bi dovoljan da se životu i djelu tog čovjeka posveti zaslužena naučna i stručna pažnja, ne samo u školskim krugovima, nego i izvan njih. Ipak, usprkos brojnim saznanjima o značaju njegovog pedagoškog i autorskog rada, iz nerazumljivih razloga nepravedno je zaboravljen od sredine 20. vijeka. Tek u novije vrijeme o njemu se više govori i piše.

U Hrvatskoj je na njegov značaj prva skrenula pažnju upravo profesorica Pavić, koja je o njemu objavila velik broj članaka, kao i brošuru "Priča o učitelju", koja je 2018. predstavljena na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Nedavno su izašli njena knjiga "Bukvari Steve Čuturila" i fototipsko izdanje njegovog "Bukvara za crnogorske škole" iz 1883. U predavanju o velikom pedagogu i prosvjetitelju, profesorica Pavić iznijela je mnogo zanimljivih podataka iz njegovog života, od perioda koji je proveo u rodnoj Lici, gdje je radio kao učitelj, preko Crne Gore, gdje je kao glavni školski nadzornik napravio veliku reformu školstva i napisao prvi bukvar za osnove škole, do njegovog boravka i rada u Srbiji, gdje je bio angažovan u prosvjeti kao direktor, nadzornik te predavač pedagogije i historije filozofije.

Zbog svojih političkih opredjeljenja i javno iznošenih stavova često je premještan iz mjesta u mjesto ili je sam napuštao službu, u koju su ga uvijek iznova vraćali jer nisu mogli bez njegovog znanja i stručnosti. Za sve to vrijeme pisao je i objavljivao udžbenike, primjenjujući najnovija istraživanja iz pedagogije, prevodio s njemačkog jezika i pisao zabilješke o svom životu, koje je objavio u djelu "Pametari".

Stevo Čuturilo je za života dobio mnoga priznanja i odlikovanja za svoj rad, za koji nikada nije bio adekvatno plaćen, ali je uvijek govorio da je sve radio za dobro svog naroda. Sigurno je da je takav prosvjetni pregalac zaslužio da mu ime uđe u čitanke za osnovne i srednje škole i da se po njemu nazovu značajne kulturne i prosvjetne ustanove na područjima u kojima je živio i radio. Predavanje profesorice Pavić pokazalo je na koji način treba djela velikih ljudi čuvati od zaborava.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više