Novosti

Kronika

Стижу нoви уџбeници

Штaмпaнe су нoвe шкoлскe књигe из српскoг jeзикa и културe зa oбрaзoвaњe пo мoдeлу A

Large ud%c5%bebenici zvo

Jedna od ranijih pošiljaka udžbenika

Konačno je postignut napredak u udžbenicima za učenike koji nastavu srpskog jezika i kulture u Hrvatskoj pohađaju po modelu A ili po modelu C. Učenici koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i pismu, odnosno po modelu A, mahom s područja istočne Slavonije, prvi dan drugog polugodišta dobili su dio naslova koji su prema novom kurikulumu prevedeni s hrvatskih standardnih udžbenika. Na školske klupe stigli su prevedeni udžbenici iz informatike od prvog do četvrtog razreda, za sve predmete u drugom, trećem, šestom i sedmom razredu i dio naslova za osmi razred. Štampanje prevedenih udžbenika za ostale razrede očekuje su sljedeće školske godine.

Što se tiče nastave C modela koji uglavnom prevladava izvan istočne Slavonije, udžbenici još nisu stigli pred krajnje korisnike, nastavnike i učenike koji još uvijek uče iz knjiga objavljenih 1997. godine. Iako nekoliko puta najavljivani, po najnovijim najavama Izdavačkog poduzeća Prosvjeta oni bi konačno mogli stići do učenika do proljeća.

- Krenuli smo koracima da i srpski jezik bude usklađen sa kurikularnom reformom. Ove smo godine radili 12 udžbenika za pravoslavnu veronauku za osnovnu školu i 17 udžbenika srpskog jezika za učenike po modelu C. Uz pomoć Republike Srbije, uz geografske karte i didaktičku opremu ove ćemo udžbenike dopremiti u sve škole po Hrvatskoj u kojima ima nastave po modelu C - ističe direktor Izdavačkog poduzeća "Prosvjeta" Mirko Marković.

- Udžbenici iz srpskog jezika za osnovne škole, svih 17 naslova po modelu C trebali bi do proleća da budu završeni, a za sledeću godinu krenuli smo sa pripremom za izradu udžbenika po modelu A, odnosno novih 17 naslova za osnovne škole – kaže predsjednica Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština Milica Stojanović.

Kašnjenje u prevođenju i štampanju udžbenika ali i izradi novih udžbenika za model C, u Prosvjeti opravdavaju djelomice neusklađenim zakonskim rokovima te čekanjem Kataloga udžbenika za školsku 2020/2021. nakon čega se tek moglo pristupiti izboru i prevodu, a dijelom i zbog usaglašavanja na relaciji Ministarstvo znanosti i obrazovanja - izdavači.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više