Novosti

Kronika

Бeсплaтнe читaнкe

ЗВO дoбиo срeдствa Mинистaрствa спoљних пoслoвa Рeпубликe Србиje: Читaнкe зa српски jeзик дoбићe oкo 250 ђaкa првих и других рaзрeдa срeдњих шкoлa у Вукoвaру и Дaљу

4o6uxq8lym1vybb97jvcelgcdv7

Čitanke će isporučiti 'Prosvjeta'

Učenici prvih i drugih razreda srednje škole s područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i pismu po modelu ‘A’, početkom iduće školske godine dobiće besplatne čitanke za predmet ‘Srpski jezik’. Sredstva za nabavku čitanki obezbedilo je Zajedničko veće opština kroz projekat prema Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije - Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Ugovor vredan 300.000 dinara potpisao je predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

- Zajedničko veće opština u segmentu obrazovanja pruža maksimalnu podršku školovanju naše dece na svim nivoima. Sredstva od Uprave za dijasporu dobijali smo i ranijih godina, ali smo ih uglavnom koristili za decu predškolskog uzrasta naših vrtića. Budući da smo ove godine vrtiće snabdeli potrebnim didaktičkim materijalom i opremom, a decu osnovnih škola intenzivno pomažemo kroz kupovinu radnih sveski, školskih torbi za đake prvake i pakete školskog pribora te nabavku školskih lektira za biblioteke i besplatne ekskurzije, ove godine smo odlučili da sredstva od Uprave za dijasporu iskoristimo kako bi pomogli deci srednjoškolskog uzrasta koja nakon osnovne škole svoje obrazovanje nastavljaju na srpskom jeziku i pismu odnosno po modelu ‘A’ - istakao je Jeremić.

U pet srednjih škola na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, u školskoj godini 2020/2021. upisano je oko 500 učenika, a čitanke za srpski jezik dobiće oko 250 učenika, odnosno svi učenici prvih i drugih razreda Gimnazije Vukovar, Ekonomske, Strukovne i Tehničke škole Nikole Tesle u Vukovaru i Srednje škole u Dalju. Sredstva koja će iz Republike Srbije stići na račun Zajedničkog veća opština, biće uplaćena Izdavačkom preduzeću ‘Prosvjeta’ koje će naručene čitanke isporučiti do početka nove školske godine.

- Mislim da će to biti finansijsko olakšanje za njihove roditelje, ali sigurno i podstrek toj deci da čuvaju svoj nacionalni identitet - zaključio je Jeremić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više