Novosti

Kultura

Пoврaтaк у крилo

Друштвo зa српски jeзик и књижeвнoст у Хрвaтскoj oбeлeжилo je у Српскoм културнoм цeнтру у Вукoвaру 25 гoдинa рaдa пoд вoдствoм прoфeсoркe српскoг jeзикa и књижeвнoсти Maрe Бeкић

Large 111

Mara Bekić

Na pitanje od čega danas čuvamo srpski jezik, dugogodišnja profesorka srpskog jezika i književnosti Mara Bekić, koja je 25 godina na čelu Društva za srpski jezik i književnost, kratko je odgovorila: "Od samog sebe".

Na obeležavanju spomenutog jubileja Društva, koje je organizovano u Srpskom kulturnom centru u Vukovaru, profesorka Bekić, koja je učila brojne generacije srednjoškolaca, ukazala je na značaj očuvanja maternjeg jezika, uz mišljenje da je u ranijim vremenima srpski jezik na određeni način bio zapostavljen.

Interesantno je njeno razmišljanje o nekadašnjim, često i nepismenim seljacima, za koje tvrdi da su najbolji čuvari jezika i tradicije, iz razloga jer oni drugačije nisu znali, odnosno govorili su onako kako su usvojili rođenjem.

Predsednica Društva za srpski jezik ističe "neophodnost vraćanja kulturne baštine u svoje krilo". Svesna je da će to da bude "dug proces".

- Mi mislimo da govorimo srpski jezik, zato što ne znamo drugačije i nemamo od koga da učimo - rekla je Bekićeva.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više