Novosti

Kultura

Лeтoпис Српскoг дoмa

Прeдстaвљeн je први брoj Лeтoписa Српскoг дoмa Вукoвaр, у кojeм су зaбeлeжeнe нajзнaчajниje aктивнoсти

Large letopis srpskog doma 1

Autor Letopisa Nebojša Vidović (foto Senka Nedeljković)

Letopis Srpskog doma zadovoljava kriterijume istoriografsko-književnog žanra, jer, osim hronološkog principa navođenja događaja i činjenica, koristimo retroaktivni pristup i slaganje redom, koji se vezuje za određene teme i sadržaje, a koje proizlaze iz organizacije programskih aktivnosti i smernica rada Ustanove u kulturi Srpski dom - rekao je na promociji prvog broja autor i direktor Doma Nebojša Vidović.

Letopis hronološki prati sled događaja koji su ostavili značajan trag neposredno pred osnivanje ove ustanove u kulturi, te istovremeno one koji su obeležili protekle dve godine plodonosnog rada. Sadrži više od 80 događaja od kojih je 30 bilo u organizaciji Srpskog doma. Urednik Letopisa je među najznačajnijim događajima izdvojio dolazak srpskog patrijarha u Vukovar nakon 83 godine, izrađivanje fototipskog izdanja Zbornika propisa crkvene opštine vukovarske te obeležavanje Svetosavske akademije, događaj koji se nakon 80 godina vratio u okrilje Srpskog doma.

- Ovo je i jedan vid zaštite svega onoga što radimo, pogotovo u kontekstu toga da mi o prvobitnom Srpskom domu sa početka 20. veka zapravo jako malo znamo. Zbog toga je poprilično veliki problem što taj period nije vidljiv. To je bio jedan od motiva da tehnološkim mogućnostima osiguramo vidljivost rada i time ujedno brinemo o kulturnoj baštini – rekao je Vidović.

Srpski dom će iduće godine da obeleži 120 godina od osnivanja, ali je vrlo malo podataka o njegovom delovanju od 1905. godine sačuvano, s obzirom da je početkom Drugog svetskog rata sva imovina konfiskovana i odnešena.

- Nemamo drugih podataka pa nam je ovo dobar oblik za dokumentovanje svih stvari koje su se ovde dešavale. Onaj Srpski dom i ovaj Srpski dom nisu isti u smislu svog postulata delovanja, principa rada i programskih aktivnosti, ali se ovaj Srpski dom naslanja na svetlu tradiciju onog Srpskog doma sa početka 20. veka, naravno u novim okolnostima, u novim tehnološkim mogućnostima. Srpski dom već treću godinu radi, a sada je prilika da podvučemo crtu i da ostavimo neki trag iza sebe – poručio je Vidović. Izdavanje prvog broja Letopisa pomogla je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više