Novosti

Kultura

Sto deset istaknutih

U Vukovaru je održana projekcija filma "110 ličnosti koje su oblikovale srpsku istoriju i kulturu do 1945."

Large istaknuti srbi

Projekcija filma

Filmsku projekciju i predavanje istoričara filma, Aleksandra Saše Erdeljanovića pod nazivom "110 ličnosti koje su oblikovale srpsku istoriju i kulturu do 1945. godine", imala je priliku da pogleda vukovarska publika, okupljena 30. marta u prostoru Srpskog doma. Reč je o ličnom doživljaju jedne epohe srpske istorije, koje su oblikovali istaknuti pojedinci.

- Predavanje i film prvi put sam predstavio 2021. godine na 110. godinu od snimanja prvog srpskog i najstarijeg balkanskog igranog filma Karađorđe. Tim povodom napravio sam film u kojem predstavljam 110 ličnosti koje su imale uticaja na Srbiju i narod, ne samo u Srbiji nego u okruženju, u periodu do 1945. godine i to su ličnosti koje se pojavljuju na filmskoj traci do tog vremena - istakao je autor. Dodao je da je to subjektivan izbor, s obzirom da mnoge poznate ličnosti, koje bi takođe našle svoje mesto u filmu, nažalost, nisu obrađene, jer ne postoje snimci iz tog perioda.

- Interesantno je da, na primer za pojedince, poput Nikole Tesle, ne postoje snimci – rekao je Erdeljanović, istoričar filma i upravnik Arhiva jugoslovenske kinoteke u Beogradu. Projekcijom i predavanjem je obuhvaćen veliki broj istaknutih ličnosti, od članova kraljevskih porodica, političara, književnika, naučnika, oficira do sportista, odnosno ličnosti iz svih oblasti društvenog života, od početka 20. veka, kada je nastala filmska umetnost do 1945. godine.

- Nekim osobama, za koje znam da se pojavljuju u puno filmova, dao sam više prostora. U filmu u nekoliko sekundi dajem informaciju o Jovanu Dučiću koji se pojavljuje u nekoliko sekundi u jednom snimku sa Kongresa PEN-a 1933. godine u Dubrovniku. To je audio-vizuelna freska društva sa početka 20. veka, za vreme ratova i između dva rata – pojasnio je smisao koncepcije filma Erdeljanović.

- Saša Erdeljanović jedan od najpozvanijih ljudi u regionu da priča o filmu, pogotovo o filmu koji govori o spomenutom periodu - rekao je u ime domaćina direktor Javne ustanove u kulturi Nebojša Vidović, najavivši mogućnost saradnje sa Jugoslovenskom kinotekom.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više