Novosti

Politika

Prijateljstvo i humanost važniji od rezultata

Na malonogometnom donatorskom turniru u Zagrebu najbolja je bila ekipa Zavičaja iz Vrginmosta, a sudjelovali su i Hrvati iz Vojvodine

Ekipa malonogometnog kluba Zavičaj iz Vrginmosta, uz pojačanje igrača ekipe Caffe bara Nina iz Gomirja, pobjednik je drugog Malonogometnog donatorskog turnira koji je u organizaciji Sportsko rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj održan 21. decembra u Boćarskom domu u Zagrebu.

Oni su s 1:0 pobijedili ekipu Demokratskog saveza Hrvata iz Vojvodine, dok je u utakmici za treće mjesto ekipa Zajedničkog veća opština iz Vukovara pobijedila ekipu Vijeća srpske nacionalne manjine Pakraca s 5:2.

Osim njih na turniru su učestvovale i ekipe MNK Feniks iz Biskupije, NK Petrova gora iz Vojnića, Caffe bara Nina iz Gomirja i selekcije Sportsko rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj (SRDSUH).

Zahvalnice su podijelili potpredsjednik SRDSUH Nemanja Eremić i organizatorica Tatjana Dragičević, dok su pehare podijelili Ivan Budinčević, član DSHV-a i nekadašnji golman Hajduka, Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a i sportski novinar Predrag Žukina.

Zbog učešće ekipe vojvođanskih Hrvata ovaj turnir može se nazvati i međunarodnim, a za dojmove smo pitali neke od organizatora i učesnika turnira.

- Doveli smo ekipe iz svih krajeva Hrvatske, ispunivši regionalni element, a posebno mi je drago što smo ugostili naše prijatelje iz Vojvodine. Drago mi je da turnir nadilazi sportski karakter zbog humanog elementa donacije kotizacija koje su iznosile 250 kuna po ekipi. Novac je namijenjen Andreju, jedinom prvašiću iz Oćestova koji je ujedno i karatist. Usprkos svojevrsnoj izoliranosti i usamljenosti, Andrej postiže sjajne rezultate, što treba podržati. Ovo je drugi turnir koji organizira SRDSUH, što znači da se krećemo prema tradiciji, a drago mi je da sve odvija u pozitivnoj i fer-plej atmosferi, što pokazuje da sport može biti povezujući a ne razlog sukoba - rekla je Tatjana Dragičević, glavna organizatorica.

Ivan Budinčević iz DSHV-a istaknuo je da poziv na turnir za njih znači priznanje. - Drago nam je što smo pozvani i na tome zahvaljujem organizatoru. Zvali su nas i prošle godine, ali iz tehničkih razloga nismo mogli doći. Reprezentacije Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj već godinama surađuju, obje ekipe igrale su na Evropskom prvenstvu za nacionalne manjine i zajedno će se pripremati za naredno prvenstvo koje će biti održano u Austriji - rekao je Budinčević.

Osvrnuo se i na susret dvije ekipa održan jesenas. - Pobijedili smo, ali to je bilo u drugom planu; reakcije s obje strane su bile jako dobre i svi su bili zadovoljni i organizacijom i prijemom. Rezultat nije bio u prvom planu. Uostalom, igrat ćemo ponovo, pa ćemo vidjeti - naglasio je Budinčević.

Darko Baštovanović, politički savjetnik predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova, ističe da su odnosi dviju manjina bolji nego što su odnosi dviju država u kojima žive. - Ovakve sportske manifestacije doživljavamo kao nastavak i produžetak suradnje koja već dugo godina postoji između naše dvije zajednice, bez obzira na gibanja između dviju država. To je smjerokaz kako bi trebali djelovati i akteri na višim političkim razinama. Ovo je samo jedan vid suradnje koja već postoji kroz znanstvenu, medijsku i svaki drugi aspekt suradnje koji su bitni za manjine – kazao je Baštovanović.

Milan Vrga, načelnik Vrginmosta, gdje ide pehar za osvojeno prvo mjesto, naglasio je da je atmosfera bila vrlo dobra i izrazio zadovoljstvo pobjedom na turniru. - Na narednim turnirima trebali bi povećati broj ekipa ili da turnir traje dva dana, a mogla bi se naći i neka lokacija s dva terena. Svake godine MNK Zavičaj organizira turnir u Slavskom Polju, uz općinu kao suorganizatora. Uz pomoć SNV-a smo obnovili jedan od dva terena gdje su reflektori, a u čast Gorana Bunjevčevića, pokojnog direktora reprezentacije Srbije koji je rođen u Slavskom polju i tu započeo karijeru - rekao je Vrga.

Milan Kozlović, predsjednik VSNM-a Pakraca, osim što je bio jedan od sudaca, doveo je i ekipu. – Bili smo tu i prošle godine. Mi ove turnire ne gledamo kroz takmičenje, nego kroz humanitarnu komponentu i druženje. Želimo da takvih prilika idućih godina bude što više - rekao je i naglasio da su ekipe na turniru pokazale solidno znanje i pružile dobru igru jer mnogi od igrača nisu aktivni. Naravno, postoje i razlike u opremljenosti jer je ekipa dresove dobila dan uoči turnira, a vidi se da su neke ekipe dovele dosta rezervnih igrača. Druženje je nakon turnira nastavljano u prostorijama ‘Privrednika‘.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više