Novosti

Kronika

Naši korak do četvrtfinala

Danas u 17 sati na Europskom nogometnom prvenstvu autohtonih nacionalnih manjina u Austriji ekipa Srba iz Hrvatske igra ključnu utakmicu za prolaz u četvrtfinale s momčadi Slovenaca iz Italije

Nakon dvije otkazane Europeade zbog pandemije koronavirusa, ovog tjedna se konačno zavrtila lopta na terenima Južne Austrije gdje su domaćini koruški Slovenci. Početak tjedna na Europskom nogometnom prvenstvu autohtonih nacionalnih manjina donio je prvu pobjedu za momčad Srba iz Hrvatske – pobijedili su Slovence iz Mađarske s rezultatom 2:0. Na stadionu u Galiciji na 35 stupnjeva Celzijevih proslavili su se golovima Nikole Nešića (BSK Bijelo Brdo) iz prvog poluvremena i Miloša Mirosavljevića (NK Vuteks Sloga) u završnici utakmice.

Zato optimizma i samopouzadanja za nastavak ne manjka. Danas u 17 sati igraju utakmicu s ekipom Slovenaca iz Italije. Ako pobijede, Srbi idu u četvrtfinale. Ove godine se na prvenstvu natječe 20 ekipa podijeljenih u pet grupa, a Srbi se nalazi u skupini "E".

Prije punih šest godina, kada je nogometna reprezentacija Srba iz Hrvatske zadnji put okušala sreću na Europeadi, osvojili su 12. mjesto među 24 ekipe.

Igrači, treneri, selektori i organizatori iz Sportskog rekreativnog društva Srba iz Hrvatske imaju mnogo veća očekivanja na ovogodišnjem prvenstvu. Kako nam govori koordinatorica Tatjana Dragičević, velika je razlika danas u odnosu na 2016. godinu kada je reprezentacija bila neformalna skupina. Od 2018. se nalazi pod pokroviteljstvom Sportskog rekreativnog društva koje je osnovano upravo na temelju sudjelovanja reprezentacije na Europeadi.

- Korona nam je odmogla, ali u periodu od 2018. do danas reprezentacija je imala podršku Društva prije svega u pripremama, u snadbijevanju sportskom opremom i cjelokupnom organizacijom sudjelovanja na Europeadi. Stoga očekujemo više nego prije šest godina, opravdano i s razlogom - navodi Dragičević.

Ističe da su koruški Slovenci sjajni domaćini i da je organizacija besprekorna. Također im je drago što između njih nema jezične barijere – oni dobro razumiju slovenski, a Slovenci solidno barataju srpskim i hrvatskim.

- Najviše komuniciramo na našim jezicima, to je dodatan razlog da se osjećamo kao kod kuće. Iako se formalna komunikacija vodi na engleskom, cilj Europeade je i očuvanje manjinskih jezika, njeguje se višejezičnost - pojašnjava Dragičević.

Pitamo kako su zadovoljni s medijskim tretmanom, ima li interesa za ovu temu u nekim većim domaćim medijima? Dragičević na to odgovara da vlada veliko zanimanje za Europedu i momčad Srba iz Hrvatske u samoj Južnoj Austriji. Osim manjinskih medija, poput Novosti te nekoliko lokalnih, drugim medijima u Hrvatskoj ovo natjecanje nije naročito bitno. Možda će to tek postati tema u finalu koje će se odigrati ovaj vikend.

- Najveći interes za Europeadu su pokazali novinari s ovog područja. Ne samo novinari nego i sami organizatori su oduševljeni što su Srbi i Hrvati zajedno doputovali na prvenstvo. Njima je to najzanimljiviji dio. Što se tiče medija u Hrvatskoj, mi smo poslali priopćenje. Smatramo da bi interes medija za ovu temu trebao biti veći, žao nam je što se ne prepoznaje važnost ovog natjecanja. Priča je puno veća od samog sporta - govori Dragičević i dodaje da se utakmicama pristupa ozbiljno.

Minutaža je ista kao na europskom prvenstvu, a iako su učesnici amateri, oni se veći dio života intenzivno bave nogometom. Također, pravila na Europeadi su ista kao na svim drugim natjecanjima, nema popuštanja.

U reprezentaciji Srba iz Hrvatske samo je jedan igrač iz Like, Valentino Kuprešanin iz Metka. Nogometni klub za koji on inače igra – Lički Osik Croatia, ne nalazi se u sastavu Sportskog društva Srba u Hrvatskoj. No, s obzirom da je jedno od glavnih načela Društva regionalna pokrivenost, napravljena je važna iznimka.

Kuprešanin igra na poziciji napadača i sa svoje 34 godine jedan je od starijih članova tima. Govori nam da je atmosfera na prvenstvu odlična iako su vremenski uvjeti prilično teški.

- Temperature su previsoke, ali kako drugima tako i nama. Odradili smo dva treninga prije svih utakmica. Uz malo sreće i nešto više zalaganja siguran sam da ćemo ostvariti dobar rezultat. Jučer je rezultat mogao biti veći, ali pobjeda je pobjeda. Danas također očekujem pobjedu - govori Kuprešanin koji je igrao svuda - u Srbiji, Njemačkoj i Švicarskoj. Prošao je Partizanovu školu i uskoro planira svoju nogometnu karijeru privesti kraju. Kaže da je vrijeme za trenersku.

Raspitali smo se usput i za Hrvate iz Srbije. Oni igraju u "A" grupi, odigrali su dvije utakmice s jako dobrim rezultatom. Pobijedili su Retoromane iz Švicarske s 3:0, a jučer su igrali s Armenima i dobili 5:1.

Na jučerašnjoj utakmici bili su prisutni i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i SDSS-ov saborski zatupnik Boris Milošević. Danas u 17 sati Srbi iz Hrvatske igraju drugu utakmicu u grupi "E" sa Slovencima iz Italije, na terenu Sportanlage St. Michael.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više