Novosti

Društvo

Izvučen ždrijeb Europeade

Nogometna reprezentacija Srba u Hrvatskoj u grupi je s ekipom Slovaka iz Mađarske i momčadi islamiziranih Bugara FC Pomak. To je jedina grupa u kojoj su samo tri reprezentacije i jedina čije se utakmice igraju u oba domaćina, i Danskoj i Njemačkoj

Large europeada3

Logo Europeade (foto europeada.eu)

Nogometna reprezentacija Srba iz Hrvatske na Europeadi sljedeće godine igrat će u Grupi G i to protiv momčadi Slovaka iz Mađarske i FC Pomaka koji predstavlja islamizirane Bugare. Ždrijeb za europsko nogometno prvenstvo autohtonih nacionalnih manjina održan je u nedjelju u danskom Haderslevu. Srbi iz Hrvatske koji igraju pod pokroviteljstvom Sportsko-rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj ždrijebom su dospjeli u jedinu grupu koja ima tri (ostale četiri) reprezentacije i jedinu čije će se utakmice odigravati u obje zemlje domaćina – Danskoj i Njemačko, gradovi domaćini su većinski danski Harreslev u Njemačkoj i većinski njemački Krusau u Danskoj. Na prošloj Europeadi koju su organizirali Slovenci iz Koruške reprezentacije Srba iz Hrvatske i Slovaka iz Mađarske također su nastupile u istoj grupi, a reprezentacija Srba iz Hrvatske pobijedila je s 2:0.

Selektor reprezentacije Srba u Hrvatskoj Nikica Gagulić je nakon ždrijeba za Novosti izjavio da je optimističan, ali i oprezan. Oba suparnika su redovni učesnici Europeada, posebno veliku borbu očekuje sa Slovacima, a igračima je poručio "tko ne misli da možemo proći taj neka i ne putuje". U slučaju plasmana u četvrtfinale mogući protivnik bi mogla biti ekipa Nijemaca iz Južnog Tirola koja ponovno na natjecanje dolazi kao veliki favorit. Gagulić očekuje da će reprezentacija biti jača nego na prošloj Europeadi, pod pretpostavkom da svi igrači budu zdravi, ne samo zato što je iskusnija nego i zato što je osnažena igračima koji mu prije dvije godine nisu bili na raspolaganju.

Programska direktorica SRDS-a Tatjana Dragičević izjavila nam je da su sve pripreme već započeli, a nada se da će dobiti podršku i Hrvatskog nogometnog saveza i Fudbalskog saveza Srbije, uz očekivanu Srpskog narodnog vijeća. Nada se i podršci ministarstava sporta obje zemlje. Podsjetila je da su na nogometnoj utakmici u Bijelom Brdu u lipnju između reprezentacija Srba iz Hrvatske i Hrvata i Srbije bili resorni ministri i vjeruje da su prepoznali važnost događaja. Najavila je da će zbog blizine mjesta odigravanja utakmica, a reprezentacije obje utakmice igra u Krusauu, reprezentaciju nastojati smjestiti u Flensburgu. Cilj je nastaviti partnerstvo i prijateljstvo s reprezentacijom Hrvata iz Srbije i ponovo biti zajedno s njima i na natjecanju pri čemu je Dragičević istaknula da oni imaju i veće financijske teškoće nego reprezentacija Srba iz Hrvatske.

Detalj s četvrtfinalne utakmice između reprezentacija Srba iz Hrvatske i Nijemaca iz Poljske s Europeade 2022 (foto: europeada.eu)

Detalj s četvrtfinalne utakmice između reprezentacija Srba iz Hrvatske i Nijemaca iz Poljske s Europeade 2022 (foto: europeada.eu)

Reprezentacija Hrvata iz Srbije, igrači su mahom iz Vojvodine, u Grupi F će se natjecati s Timom Koruška, odnosno Slovencima iz tog dijela Austrije, reprezentacijama Gradišćanskih Hrvata i Nijemaca iz Češke. Oni su u objektivno težoj grupi jer je reprezentacija Slovenaca iz Koruške jedna od najjačih na natjecanju.

Peta Europeada održat će se od 28. lipnja do 7. srpnja, na čak 14 stadiona u 12 gradova, četiri u Danskoj i osam u Njemačkoj s centrom u Flensburgu. Prvenstvo će biti organizirano u dvije države, u sjevernom i južnom Šlezvigu, ali domaćina su četiri: Nijemci iz Danske, Danci iz Njemačke, Frizijci iz Njemačke te Romi i Sinti također iz Njemačke. Sljedeća Europeada bit će rekordna po broju sudionika: natjecat će se 27 muških reprezentacija razvrstanih u sedam grupa i devet ženskih razvrstanih u tri grupe. Natjecanje organiziran FUEN – Federalna unija europskih nacionalnih manjina.

I ova je Europeada najavljena kao slavlje različitosti i promovirat će se razumijevanje prema drugim rasama, nacijama, vjerama, jezicima. Na ždrijebu je predstavljena i kampanja protiv govora mržnje "Mute hate speech" (ušutkaj mržnju). Inače, SRDS je sadržajno identičnu kampanju već organizirao prije nekoliko godina i to pod nazivom "Govor tolerancije" kada su ugledni i svjetski uspješni sportaši i treneri govorili upravo o toj temi. Iz te kampanje proistekla je i godišnja Nagrada Vladimir Beara koju sportašima dodjeljuje SRDS za širenje tolerancije i razumijevanja.

Na prošloj Europeadi održanoj 2022. godine reprezentacija Srba iz Hrvatske plasirala se u četvrtfinale i na kraju zauzela peto mjesto. Naslov su osvojili Nijemci iz Južnog Tirola, jedini pobjednici sve četiri dosadašnje Europeade. U ženskoj konkurenciji titulu brani reprezentacija Slovenki iz austrijske Koruške. Medalje su napravljena od recikliranog plastičnog otpada, a materijal od kojeg su izrađene je diktirao i njihove boje pa su zelene, žute i crvene. Njemački parlament, Bundestag, je natjecanje financijski pomogao s 250.000 eura.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više