>

novosti logo

Piše Novosti

Dogovorena nogometna utakmica Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

Prijateljska utakmica dviju manjinskih reprezentacija održat će se 15. juna u Tavankutu kod Subotice

'Manjinske' nogometne reprezentacije Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije sastat će u prijateljskom susretu 15. juna u Tavankutu, kod Subotice. Meč je dogovoren u četvrtak na sastanku dviju delegacija u Fudbalskom savezu Srbije, koji, baš kao i Hrvatski nogometni savez, podržava odigravanje ove nogometne utakmice, donosi portal Srbi.hr.

Sastanak je održan na inicijativu državnog sekretara za upravu i lokalnu samoupravu i kopredsjedavajućeg Međuvladinog mješovitog odbora za pitanja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji Ivana Bošnjaka. Srbe iz Hrvatske predstavljali su predsjednik Zajedničkog veća opština i potpredsjednik Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj Srđan Jeremić i stručni suradnik za sport u ZVO-u Nikola Gagulić, dok su Hrvate iz Srbije predstavljali poslanik u Skupštini Srbije Tomislav ŽigmanovPetar Kuntić i Ivan Budimčević.

Uz prijateljsku utakmicu, održat će se i sastanak političkih predstavnika Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, s ciljem da se pozitivna sportska atmosfera iskoristi da predstavnici obje manjine pošalju jasnu poruku da žele bolje, iskrenije i stabilnije odnose između dviju država te da manjine mogu biti istinski most suradnje i povezivanja Srbije i Hrvatske.

Prva utakmica između dviju manjinskih reprezentacija odigrana je prije tri godine u Vukovaru, kao pripremna pred odlazak na Nogometno prvenstvo nacionalnih manjina Evrope. Hrvati iz Srbije u Vukovaru slavili su sa 4:0. Srbi su tada umalo prošli grupu, bez izgubljene utakmice. Srbi iz Hrvatske i Hrvati iz Srbije na prvenstvo su putovali zajedno iz Zagreba i tamo su navijali jedni za druge i međusobno se bodrili.

Organizatori meča su Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj, Zajedničko veće opština i Srpsko narodno vijeće s jedne te Hrvatsko narodno vijeće i Udruženje nogometne reprezentacije hrvatske manjine u Srbiji s druge strane.

1/1