Novosti

Politika

U Euro parlamentu o participaciji Hrvata u Srbiji

Uoči 20. obljetnice potpisivanja sporazuma o zaštiti manjina između Hrvatske i Srbije, DSHV upozorava da je ovako dugo kašnjenje rješavanja sudjelovanje manjina u procesima donošenja odluka Hrvate dovodi u neravnopravni položaj

Large zigmanov

Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a (foto Davor Javorović/PIXSELL)

U Europskom parlamentu 17. siječnja održana je plenarna rasprava o situaciji u Republici Srbiji nakon parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, koji su održani prije mjesec dana. Nakon rasprave, u kojoj je sudjelovalo najviše članova klubova zastupnika Europske pučke stranke te Progresivnog saveza socijalista i demokrata, najavljeno je da će Europski parlament 8. veljače usvojiti rezoluciju na ovu temu. Za Hrvate u Srbiji i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini je od velike važnosti da je i pitanje političke participacije Hrvata u Srbiji bila tema u raspravi pojedinih eurozastupnika, što se prvi puta dogodilo u povijesti, objavili su iz te organizacije.

Željana Zovko, zastupnica Europske pučke stranke iz redova Hrvatske demokratske zajednice, zatražila je da Srbija pokaže reciprocitet u pristupu i tretiranju hrvatske manjine, i da budu sudionici u vlasti kad već, zbog izbornog sustava, nisu ušli u parlament. Također, bitno je da se otvori dijalog oko pitanja nediskriminatorne uporabe hrvatskoga jezika i poštivanja hrvatske kulturne baštine i tradicije u Srbiji, navela je ona.

I hrvatski zastupnik Tonino Picula, iz redova Socijalista/demokrata, također je spomenuo da su izbori u Srbiji održani u ozračju nepoštovanja bilateralnog sporazuma o zaštiti manjina“, što za posljedicu ima i izostanak političkog predstavništva hrvatskog naroda u Srbiji.

Uoči 20. obljetnice potpisivanja Bilateralnog sporazuma o zaštiti manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije, DSHV upozorava da je ovako dugo kašnjenje u primjeni dijela Sporazuma koji se odnosi na pitanje sudjelovanje manjina u procesima donošenja odluka na način zajamčenih mandata od stane jedne države potpisnice, Hrvate nanovo dovelo u neravnopravni i nepravedni položaj koji nije riješen srbijanskim izbornim zakonodavstvom. Uz zagovaranje upravo takvog ishoda nakon dva desetljeća, dok se on ne dogodi, DSHV ističe potrebu iznalaženja drugih, makar ad hoc mehanizama osiguravanja sudjelovanja legitimnih političkih predstavnika hrvatske manjine u procesima donošenja odluka na sve tri teritorijalne razine vlasti u Republici Srbiji.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više