Novosti

Društvo

Ratko Rudić dobitnik ovogodišnjeg "Beare"

Ponosan sam na ovo priznanje, drago mi je što nosi ime po velikom vrataru Vladimiru Beari i simbolizira vrijednosti koje je i on zastupao, poručio je Ratko Rudić primajući nagradu Sportsko rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj

Ovo je priznanje koje izlazi iz sportskih okvira. Nastojao sam razvijati društvene vrijednosti unutar ekipa s kojima sam radio, nastojao da igrači budu primjer za mlade. Da budu ne samo sportske, nego i ljudske veličine - kazao je legendarni vaterpolski trener Ratko Rudić primajući u petak navečer nagradu za doprinos razvoju sportske kulture i društvene tolerancije koja nosi ime velikog nogometaša Vladimira Beare.

Nagrada Sportsko rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj dodjeljuje se drugi put, a ovogodišnji laureat najtrofejniji je svjetski vaterpolski trener i izbornik Rudić, s kojim su Novosti i razgovarale. Prvi dobitnik nagrade bio je nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević.

- Živio sam u Splitu u djetinjstvu, gledao Hajduk i Bearu. U nogometu, kao i u drugim sportovima, inače nitko ne želi biti vratar. Ali nakon Beare, zbog Beare, svi su htjeli biti vratari. Ponosan sam na ovo priznanje i drago mi je što nosi ime baš po njemu. I dalje ću promovirati ove vrijednosti - poručio je Rudić.

Predsjednik Sportsko rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj Milan Martinović podsjetio je kako je i zašto ova nagrada pokrenuta, istaknuo da je “Beara povezao narode i ljude na ovim prostorima”, i osvrnuo se na brojne uspjehe ovogodišnjeg laureata.

Rudić je jedini izbornik u svjetskoj povijesti ekipnog sporta koji je osvajao medalje vodeći pet različitih nacionalnih reprezentacija. Jedini je vaterpolski trener koji je četiri puta zaredom osvojio medalju na Olimpijskim igrama, a prije trenerske imao je i sjajnu igračku karijeru.

Da je Rudić sinonim za vaterpolo, kazao je na dodjeli nagrade i saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević, koji je podcrtao važnost društveno angažiranog sportskog djelovanja.

- U društvu su itekako prisutne rasna i etnička diskriminacija prema manjinama, prema migrantima. Diskriminacija se dešava i na sportskim terenima, i skoro pa smo oguglali na to. Ova nagrada je dobar primjer drugačije prakse, a čuva i sjećanje na velikog Bearu - rekao je Milošević.

Uz zahvalu Rudiću, programska direktorica Sportsko rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj Tatjana Dragičević podsjetila je na medijsku kampanju Govor tolerancije, te najavila Europeadu, Europsko nogometno prvenstvo nacionalnih manjina, koja će održati ove godine od 28. juna do 7. jula u Danskoj i Njemačkoj.

ZDS na plakatu

Natpis ZDS na najavnom plakatu (Foto: Jovica Drobnjak)

Dok su se na prvom katu Novinarskog doma u Zagrebu slavile vrijednosti tolerancije i uključivosti, netko imenom nepoznat ali djelom itekako prepoznat na najavnom plakatu zalijepljenom na ulazu napisao je „ZDS“ (skraćenica ustaškog pozdrava „Za dom spremni“) podsjetivši nas tako koliko su nagrade i svečanosti na kojima se upozorava na ono što ZDS predstavlja, poput ove, važne za ozdravljenje društva. (G.B.)

 

Klikom na fotografiju iznad teksta možete pogledati fotogaleriju

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više