Novosti

Kronika

Pravac: Austrija!

Fudbalska reprezentacija Srba iz Hrvatske okupila se na kratkim pripremama pre puta na Evropsko fudbalsko prvenstvo nacionalnih manjina. Ponovo će putovati sa timom Hrvata iz Srbije

Nakon što je, zbog pandemije koronavirusa, dva puta bila odgađana, četvrta po redu Europeada u organizaciji Federalne unije evropskih manjina (FUEN) biće održana od 25. juna do 3. jula u Južnoj Austriji.

Evropsko fudbalsko prvenstvo autohtonih nacionalnih manjina okupiće dvadeset timova podeljenih u pet grupa, a utakmice će se odigravati na nekoliko fudbalskih terena u selima regije Koruška kod Klagenfurta gde su domaćini koruški Slovenci. U Austriju putuje i Fudbalska reprezentacija Srba iz Hrvatske kojoj je to drugi nastup na Europeadi nakon onog u Italiji pre šest godina. Uoči odlaska, koji organizuje Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj (SRDS) reprezentativci iz svih delova Hrvatske okupili su se u Bijelom Brdu gde su na stadionu BSK-a odradili trening i pripremnu utakmicu. Iako je reč o takmičenju amaterskih reprezentacija nacionalnih manjina uzbuđenje i očekivanja su intenzivni kao kod profesionalnog fudbala.

- Za razliku od treće Europeade sada su se stvorili uslovi da se napravi sportski rezultat. Prevaziđene su peripetije na koje smo nailazili 2016. godine. Tada je bio cilj da formiramo reprezentaciju, do zadnjeg trenutka nismo znali da li ćemo uopšte ići, bila je sporna himna. Takvih konotacija više nema, za našu reprezentaciju svi znaju, niko ne osporava naše postojanje i odlazak na Europeadu i možemo se posvetiti rezultatu. Rekao sam igračima da bi bio neuspeh da ne prođemo grupu, a dalje sve ovisi o tome koga ćemo izvući u četvrtfinalu - kaže Nemanja Eremić iz Vojnića, potpredsednik SRDS-a. Put za Austriju planiran je 24. juna popodne, zajedno sa Hrvatima iz Vojvodine, baš kao i pre šest godina.

- Bićemo i smešteni zajedno tako da je to nastavak jedne lepe priče i saradnje sa reprezentacijom Hrvata iz Vojvodine – dodaje Eremić.

- U Bijelom Brdu smo se okupili i odradili jedan trening uprkos teškom i sparnom vemenu te činjenici da su neki momci prethodno prešli put dug 500 km. Ovo je više bio trening upoznavanja, ali imaćemo vremena i za dva treninga na Europeadi budući da smo prva dva dana slobodni. Prvu utakmicu igramo 27. juna protiv Slovaka iz Mađarske, a drugu, 28. juna protiv Slovenaca iz Italije. Svakako ćemo pogledati utakmicu koju će pre nas igrati naši protivnici. U našoj grupi E bili su još i Tatari sa Krima, ali su oni diskvalifikovani jer je svim sportistima iz Rusije stopirano takmičenje zbog rata u Ukrajini, tako da ćemo umesto tri odigrati dve utakmice. Nakon toga ide nokaut sistem i borba za daljnji plasman - priča Nikica Gagulić. Dodaje da bi prolazak grupe bio korak napred u odnosu na prošlu Europeadu kada su se plasirali na 12. mesto od 24 ekipe.

- Cilj je da prođemo našu grupu, a onda idemo dalje od utakmice do utakmice. Potencijala imamo, a smatram i da smo kvalitetniji u odnosu na sastav pre šest godina. U protekle tri godine smo napravili i nešto više okupljanja, duže se poznajemo i verujem da ćemo ostvariti dobar rezultat - ističe selektor Gagulić koji se nada podršci publike, koju je već najavilo nekoliko familija iz oblasti Koruške poreklom s istoka Hrvatske.

Bolji plasman nego 2016. godine priželjkuje i Nemanja Dorić iz Bijelog Brda. - Iako nismo ostvarili dobar rezultat, imam pozitivna iskustva s prošle Europeade, ostvario sam nova poznanstva i prijateljstva. Tome se nadam i ove godine. Trening je dobro prošao, prvi put smo zajedno, s nekima sam igrao, ali s većinom nisam. Očekujem uspeh – kaže 29-godišnji bek Radničkog iz Dalja.

- Čast mi je što sam izabran da predstavljam našu reprezentaciju u Austriji. Nadam se samo pozitivnim iskustvima, večiti sam optimista i verujem da ćemo proći našu grupu - dodaje 25-godišnji Marko Jelečki iz Vukovara.

- Prvi put idem na Europeadu i to mi puno znači. Ne poznajem sve igrače, ali ćemo se bolje upoznati na putu do Austrije i postići što bolji rezultat – kaže Petar Gvozdenović, 28-godišnjak iz Vojnića. Fudbalska reprezentacija je glavna aktivnost Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj.

- Ovo je više od fudbala. Ideja je pre svega da se povežu Srbi iz različitih delova Hrvatske, da se zadrže sportski i društveni sadržaji u manjim sredinama i ono što je takođe velika vrednost jeste saradnja sa Hrvatima iz Vojvodine, mogu reći - našim prijateljima. U tom smislu smo definitivno ispred vremena jer u našim redovima nema nacionalizma i netrpeljivosti već upravo suprotno – ističe Tatjana Dragičević, sekretarka SRDS-a koja brine o čitavoj organizaciji odlaska na Europeadu.

- Spremni smo jer već unazad nekoliko meseci traju pripreme. Održali smo niz susreta, odabrali najbolje igrače, spremni su smeštaj i prevoz; sad samo da ostvarimo rezultat. Sredstva za odlazak smo prikupili iz različitih izvora, a naša najveća podrška su Srpsko narodno veće kroz sredstva Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH te Hrvatski nogometni savez – pojašnjava Tatjana Dragičević.

Prva Europeada je bila 2008. godine u Švajcarskoj, zatim 2012. u Nemačkoj, a 2016. godine u Italiji. Europeada obuhvaća muško i žensko takmičenje u fudbalu, a osim takmičarskog dela biće održano niz kulturnih manifestacija, koncerata, panel diskusija i drugih sadržaja koji promovišu sport te identitet, jezik i kulturu nacionalnih manjina Evrope.

 

Dvadesetorica od Moravica do Dalja 

Selektor reprezentacije, Nikica Gagulić iz Bobote igrače je birao iz svih delova Hrvatske vodeći računa o pozicijama koje igraju. Na popisu ih je dvadesetorica: Dimitrije Dujmović i Slobodan Lukić (NK "Sloga" Borovo), Srđan Milovanović (NK "Borac" Bobota), Marko Jelečki, Stefan Bingulac, Miloš Mirosavljević i Dragan Gagulić (NK "Vuteks-Sloga" Vukovar), Stefan Ušćebrka, Nemanja Dorić, Nebojša Popović i Nemanja Miodanić (NK "Radnički" Dalj), Srđan Nedić (NK "Cibalia" Vinkovci), Marko Medić i Nikola Nešić (NK "BSK" Bijelo Brdo), Zoran Kurjega (NK "Željezničar" Moravice), Siniša Mamula (NK "Gomirje"), Stefan Petko (MNK "Fenix" Biskupija), Petar Gvozdenović i Marko Knežević (NK "Petrova gora" Vojnić) i Valentino Kuprešanin (NK "Croatia" Lički Osik).

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više