>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Anja Kožul

Pripreme za Europeadu 2020.

Reprezentacija srpske nacionalne manjine kreće na svoje drugo evropsko prvenstvo: ‘Radit ćemo na pripremama i težiti što boljem ishodu’, rekao je selektor momčadi Srba iz Hrvatske Gagulić

Europeada, europsko nogometno prvenstvo za nacionalne manjine, bit će održano od 20. do 28. juna 2020. godine u Austriji. Sudjelovat će 22 reprezentacije nacionalnih manjina u muškoj i ženskoj konkurenciji. Domaćini ovog susreta bit će Koruški Slovenci. Europeada se odvija pod okriljem FUEN-a i na ovom natjecanju se promiču pošteno natjecanje, entuzijazam, susreti i razmjene nacionalnih manjina kao i njihova javna promocija.

Reprezentacija srpske nacionalne manjine ovoga je vikenda, 11. i 12. oktobra, započela s pripremama za predstojeću Europeadu, što će biti njeno drugo sudjelovanje na ovom prvenstvu. Pripremni trening i utakmicu u Krapinskim toplicama vodili su selektor reprezentacije Nikica Gagulić i pomoćni trener Nikola Vučinić. Selektor Gagulić kaže da su ispunjeni svi uvjeti za sudjelovanje na Europeadi.

- Snimljen je video materijal koji će biti poslan ovaj tjedan za Austriju. To je obaveza koje imaju sve ekipe koje se natječu na Europeadi zbog izvlačenja grupa koje slijedi 16. novembra u Austriji. Pripreme za Europeadu su krenule ranije pa samim tim možemo očekivati bolje rezultate nego prije četiri godine. Rezultat ovisi i o tome u koju grupu upadnemo, ali mislim da smo sad mnogo spremniji. Ne možemo reći da ćemo napraviti vrhunski rezultat, ali radit ćemo na pripremama i težiti što boljem ishodu - rekao je selektor Gagulić. Sljedeće pripreme srpska reprezentacija odradit će u martu i maju 2020.

Na muškom turniru Europeade bit će 17 timova nacionalnih manjina. Pored srpske manjine iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, tu su još i hrvatska manjina u Austriji, Pomaken u Bugarskoj, danska manjina i Frizijci u Njemačkoj, njemačka manjina u Danskoj, Romi, njemačka i slovačka manjina u Mađarskoj, njemačka manjina u Poljskoj, mađarska manjina i Aromanijci u Rumunjskoj, Kimbrijci i Slovenci u Italiji, Mađari u Slovačkoj i krimski Tatari.

Sedam manjina – Južni Tirolci i Ladini iz Italije, Rheeto-Rimljani iz Švicarske, Sorbe iz Njemačke, njemačka manjina u Rusiji, Okcitanci iz Francuske i slovenska manjina iz Koruške, poslat će ekipe u muškoj i ženskoj konkurenciji, dok će Cornish zajednicu iz Velike Britanije predstavljati samo ženski tim.

1/1