Novosti

Društvo

Došli zadnji, otišli prvi

Na V. Regionalnom malonogometnom turniru SRDS-a u Borovu pobijedila je momčad NK Negoslavci koja se prijavila u zadnji čas. Turnir je humanitarnog, multietničkog i međunarodnog karaktera, a prikupljenim novcem pomaže se sportašicama i sportašima slabijeg socioekonomskog stanja

Došli zadnji, otišli prvi. To je priča o nastupu NK Negoslavci na V. Regionalnom malonogometnom turniru odigranog u organizaciji Sportsko-rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj u subotu u Borovu.

Turnir je otvoren u subotu u deset sati ujutro, a Negoslavčani su s prijavom čekali takorekuć do zadnjeg časa, prijavili su se u petak navečer. I već su u prvoj utakmici turnira, protiv NK Sloga Borovo, najavili da nisu tu iz rekreativnih pobuda. Domaćina turnira i branitelja naslova osvojenog lani u Vrbovskom uvjerljivo su nadigrali i pobijedili 9:4. Domaćin je nastupom i rezultatom razočarao, ispali su već u grupnoj fazi natjecanja.

Na turniru je nastupilo deset momčadi, devet momčadi Srba iz (različitih dijelova) Hrvatske i momčad Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Niti jedna momčad nije neporažena. Negoslavčane je u skupini pobijedio upravo DSHV i to 7:5. Te dvije momčadi zasluženo su se plasirale u finale u kojem su Negoslavci pobijedili 4:3. Gosti iz Srbije izgubili su i u grupi od nogometaša Rujevca, nadomak Dvora, ali ta utakmica o ničemu rezultatski nije odlučivala. Treće mjesto osvojio je ZVO pobijedivši 9:5 BSK Bijelo Brdo.

Turnir je i humanitarnog i multietničkog karaktera, a novcem prikupljenim kotizacijama i donacijama pomoći će se sportašicama i sportašima slabijeg socioekonomskog statusa.. Najbolji igrač je Nebojša Popović (ZVO), Najbolji strijelac turnira je Nikola Kosić (Negoslavci) s 13 postignutih golova, najljepši gol zabio je Mija Erceg (DSHV), a trofej za fair-play osvojila je momčad Rujevca. Posebno valja istaknuti Radu Radulovića, nogometnog suca i kuglača iz Gomirja. Cijeli turnir sam je sudio, bez odmora od 10.30 sljedećih sedam sati. Turnir je prošao u fer nadmetanju, uz dva slučajno ozlijeđena igrača. Jedan si je sam skrivio gubitak nokta na palcu nastupivši u premalim tenisicama.

Sljedeća Europeada, prvenstvo nacionalnih manjina Europe, održat će se u skupim Danskoj i Njemačkoj i to u čak 14 mjesta što stvara goleme financijske i organizacijske probleme. SRDS može računati na pomoć SNV-a, radi na tome da mu pomognu HNS i FSS, navodi Dragičević

Potpredsjednik SRDS-a Nemanja Eremić kazao je da su dva dosadašnja turnira održana u Zagrebu, a dva u Vrbovskom, ovaj je prvi na istoku Hrvatske. Svi su klubovi koji sudjeluju na turniru, osim gostiju iz inozemstva, dijelovi SRDS-a. No, razlike među tim klubovima se primjećuju. Eremić je naveo da klubovi s istoka Hrvatske normalno funkcioniraju, a tako u nogometnom smislu funkcioniraju i sjeverozapadni dio, Zagreb i Istra. U Lici, Kordunu, Baniji, zapadnoj Slavoniji lige funkcioniraju, ali postoje problemi s igračima, zbog depopulacije, a u Dalmaciji nema regularnih liga, klubovi „igraju neke divlje lige s juniorskim ekipama“. Klubovi poput Gomirja, Petrove Gore iz Vojnića u kojoj je Eremić član skupštine, Rujevca, Viktorije iz Križevaca imaju novca, ali kubure s kadrom. Klubovima s istoka cilj je sportski rezultat, oni imaju sređene financije, bolje uvjete i infrastrukturu. Eremić je dodao da su se klubovi koje pomaže SRDS financijski stabilizirali.

Za svoju NK Petrovu goru je podsjetio da je osnovana 1946. godine, a danas, nakon svih nedaća njen je zadatak i očuvanje srpskog identiteta.

- Svi nas identificiraju kao srpski klub. Uglavnom, ali ne isključivo, okupljamo Srbe. Danas, na parketu dvorane u Borovu, za nas igraju i dvojica Hrvata - kazao je Eremić i dodao da su podstanari na svom stadionu, da je prvi trening nakon povratka prekinula policija, a klub Vojnić ’95. (koji je osnovan 1997.) se uvažava kao prioritet u lokalnoj zajednici.

Turnir je međunarodni zahvaljujući sudjelovanju momčadi DSHV. Tehniko reprezentacije Hrvata u Srbiji Ivan Budinčević (ne ga brkati s istoimenim mu sugrađaninom iz Subotice i golmanom Hajduka krajem 70-ih i početkom 80-ih godina) kazao nam je da je ovo treće njihovo sudjelovanje na turniru. Dva su puta izostali zbog korone. Rado dolaze i odlično surađuju sa Sportsko-rekreativnim društvom Srba u Hrvatskoj.

Potpredsjednik SRDS-a Eremić navodi da se razlike među klubovima sve više primjećuju. Klubovi s istoka i sjeverozapada Hrvatske, Zagreba i Istre normalno funkcioniraju. U Lici, Kordunu, Baniji, zapadnoj Slavoniji lige funkcioniraju, ali nema igrača, zbog depopulacije, a u Dalmaciji nema regularnih liga

Turnir u Borovu iskoristio je i za razgovor s kolegama, Srbima iz Hrvatske, o Europeadi 2024., europskom prvenstvu nacionalnih manjina. Europeada se održava u Danskoj i Njemačkoj krajem lipnja i početkom srpnja i to u čak 14 gradova što sudionicima stvara goleme organizacijske teškoće i financijske probleme.

- U usporedbi s prijašnjim Europeadama stvarno će biti teško zatvoriti financijsku konstrukciju. Mi još ne znamo kako ćemo to uraditi - zaključio je Budinčević.

I programska direktorica SRDS-a Tatjana Dragičević istaknula je organizacijske i financijske probleme odlaska na Europeadu 2024. prouzročene udaljenošću, domaćinima koji su skupe zemlje i domaćinstvom u 14 mjesta.

- Radimo na rješavanju tih problema. Možemo očekivati pomoć SNV-a i radimo na tome, HNS-a i Fudbalskog saveza Srbije. Vjerujem da će prepoznati važnost takvog takmičenja i dati podršku - kazala je Dragičević. Rekla je da se s Hrvatima iz Srbije razgovara o zajedničkim pripremama u Srbiji, a nadaju se da će i na ovoj Europeadi te dvije reprezentacije biti zajedno smještene.

Dragičević je ustvrdila i da, primjerice, Nijemci u Danskoj, odnosno Danci u Njemačkoj nemaju istovjetne probleme onima koje imaju Srbi u Hrvatskoj. Za razliku od Srba u Hrvatskoj, i još većoj mjeri Hrvata u Srbiji, danska i njemačka manjina nemaju nužno probleme financijske prirode i „oni možda nisu bili u potrebi uzeti u obzir financijske poteškoće s kojima se mi suočavamo“, indirektno je prekorila Dragičević organizatore zbog financijski zahtjevno postavljene organizacije natjecanja.

Europeada će se održati istovremeno s Eurom kojem je domaćin Njemačka. Problem je što je interes, što je i normalno, usmjeren prema euru, ali to ima smisla jer se stvara nekakav zajednički nazivnik, tvrdi Dragičević.

Za ovogodišnji turnir u Borovu zaključila je da je bio uspješan. Prvi turnir organiziran na istoku zemlje pomogli su NK Sloga Borovo kao domaćin, a podršku su dali i samo Borovo i načelnik općine Zoran Baćanović. Posebno je istaknula vrijednost regionalnog karaktera turnira koji okuplja momčadi iz različitih dijelova Hrvatske. Ove godine izostale su momčadi iz Gorskog kotara i zapadne Slavonije koje su iz opravdanih razloga morale otkazati sudjelovanje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više