Novosti

Kronika

‘Ljubojević je narušio ugled Prosvjete’

Protustatutarnim djelovanjem, zaobilaženjem ostalih postojećih tijela ‘Prosvjete’ i preuzimanjem njihove funkcije, iznošenjem neistina i klevetanjem dugogodišnjih članova, odnosno, osnivača njenih pododbora i obnovitelja rada Siniša Ljubojević je teško narušio ugled Društva, navodi se u reakciji Nikole Miljevića i Milorada Nenadovića

Ym0oy4rdhd0pdmu5i6wiivek8xf

Konzultativni sastanak delegata održan u prošlu subotu

Nikola Miljević, predsjednik Suda časti SKD-a ‘Prosvjeta’, i Milorad Nenadović, predsjedavajući konzultativnog sastanka delegata Skupštine SKD-a održanog 20.8.2016., reagirali su na medijske izjave Siniše Ljubojevića, aktualnog predsjednika ‘Prosvjete’. Podsjetimo, većina delegata se u subotu odlučila za suprotstavljanje Ljubojevićem metodama rada, zbog čega nije održana Skupština Društva. Očitovanje Miljevića i Nenadovića prenosimo u cijelosti:

U izjavi za medije nakon nestatutarnog pokušaja sazivanja Skupštine Društva 20.8.2016. Siniša Ljubojević naveo je niz neistinitih optužbi. Gospodin Ljubojević navodi da je većina delegata izmanipulirana kako ne bi prisustvovala Skupštini SKD-a ‘Prosvjeta’ zakazanoj za 20.08.2016., čime vrijeđa zdrav razum i slobodno iskazanu volju svih delegata koji su odlučili da neće doći na sjednicu, a predstavljaju volju većine u Glavnoj skupštini Društva. Delegati su odlučili da neće prisustvovati Skupštini jer je ista sazvana protivno odredbama važećeg Statuta Društva (čl. 25., čl. 31.), s predloženim dnevnim redom koji je također protustatutaran (čl. 31.), a u obrazloženju poziva na Skupštinu jedan od osnivača Prosvjete u Rijeci lažno je optužen da nije član tog Društva (kršenje čl. 16., 18. i 19. Statuta Društva).

U izjavi gospodin Ljubojević ‘pretpostavlja’ da na taj način gospodin Milorad Pupovac želi onemogućiti rad Društva, ugasiti ga i preuzeti kontrolu nad njegovom imovinom. Izricanje takvih ‘pretpostavki’ je svjesno obmanjivanje članstva i javnosti koje nema nikakve veze s istinom. Takvim ‘pretpostavkama’ gospodin Ljubojević svoj sukob s većinom delegata Glavne skupštine i svim legalno izabranim tijelima Društva želi svesti na osobni politički obračun.

Svi delegati Skupštine koji nisu došli na sjednicu uvijek su se zalagali i zalažu se za zakonit rad SKD-a ‘Prosvjeta’ i njegovih tijela, a njihov nedolazak na jučerašnju protustatutarnu Skupštinu jedan je od dokaza za to. Što se tiče imovine ‘Prosvjete’, gospodin Milorad Pupovac, koji je u izjavi gospodina Ljubojevića posebno napadnut i oklevetan, je kao saborski zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru jedna od nekoliko zaslužnih osoba što je ta imovina Društvu nakon dugog niza godina vraćena. Jedini stav kojeg je do sada gospodin Pupovac iznosio pred delegatima Skupštine i tijelima Društva je taj da se imovina koju su prijašnje generacije priskrbile srpskom narodu mora čuvati i staviti u svrhu srpske kulture i obrazovanja.

Gospodin Ljubojević u izjavi spominje i institute kontrole i transparentnosti, a nakon njegovog izbora za Predsjednika Društva, unatoč jasnom i hitnom naputku Glavnog odbora kao najvišeg tijela upravljanja Društvom da se to učini, još uvijek nije konstituiran Nadzorni odbor. Naprotiv, stav Predsjednika Društva je da opozove legalno izabrani Nadzorni odbor kojeg se onemogućava u konstituiranju i početku rada.

Gospodin Ljubojević također pominje i demokraciju kao bitan preduvjet napretka i prosperiteta te aludira da se ona nastoji dokinuti. Protustatutarno sazivanje Skupštine, protustatutaran dnevni red i protustatutaran pokušaj reizbora svih tijela Društva osim Predsjednika i potpredsjednika jeste pokušaj dokidanja zakonitosti i demokratičnosti u radu SKD-a ‘Prosvjeta’, ali od strane gospodina Ljubojevića i to na način koji u dosadašnjoj povijesti Društva nije viđen.

Zanimljivo da se u izjavi navodi da su se na sjednici Skupštine pojavila 33 delegata od 71, što je još jedna od neistina. Društvo trenutno ima 72 izabrana delegata, 38 ih je došlo u Zagreb, ali su odbili otići na sjednicu Skupštine. Također, nekolicina njih (najmanje 4) je bila spriječena doći u Zagreb. Ovakvo manipuliranje podacima s ciljem stvaranja lažnog dojma da Predsjednik Društva uživa veću podršku od one realne nije dostojno niti komentara.

Zbog brojnih nepravilnosti, neusuglašenosti sa Statutom, nepoštovanja dugogodišnjih dobrih demokratskih običaja u radu Društva i drugih presedana u postupanju, velika većina članova Glavnog odbora inicirala je konzultativni sastanak s delegatima Skupštine. Na tom sastanku 38 delegata, koji čine većinu u Skupštini, jednoglasno je odlučilo da neće sudjelovati u samovoljnom pokušaju dokidanja zakonitog i demokratičnog rada Društva, odnosno, da neće prisustvovati Skupštini sazvanoj na nelegalan način.

Protustatutarnim djelovanjem, zaobilaženjem svih ostalih postojećih tijela ‘Prosvjete’ i preuzimanjem njihove funkcije, iznošenjem neistina, blaćenjem i klevetanjem dugogodišnjih članova, odnosno, osnivača njenih pododbora i obnovitelja rada ‘Prosvjete’ gospodin Ljubojević je teško narušio ugled Društva.

Ovim očitovanjem pozivamo Predsjednika da radi dobrobiti i ugleda Društva te poštovanja, koje je dužan imati prema svim njegovim članovima, buduće tvrdnje, pretpostavke i prigovore na ovu temu iznosi pred nadležnim tijelima Društva, što ćemo i mi činiti.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više