Novosti

Društvo

Adio, Adrijo

Prostor zadarske Adrije, nekad najveće hrvatske riboprerađivačke tvornice i jedne od najuspješnijih takvih tvornica na Mediteranu, na dvanaestoj dražbi prodan je za 28 milijuna kuna, trostruko manju cijenu od one koja je procijenjena kad je tvornica 2015. otišla u stečaj

Large intrigator  ivana

Adria (foto Filip Brala/PIXSELL)

Nedavno je prodan prostor zadarske Adrije, nekad najveće hrvatske riboprerađivačke tvornice i jedne od najuspješnijih takvih tvornica na Mediteranu. Na dvanaestoj dražbi Adria je prodana za trostruko manju cijenu od one koja je procijenjena kad je tvornica 2015. otišla u stečaj. Više od 48 tisuća četvornih metara tvorničkog kruga, smještenog kod trajektne luke Gaženica i neposredno uz autocestu, kupio je H-ABDUCO za 28 milijuna kuna. Firma je to kći Addiko banke, koja je često po Hrvatskoj upravljala rasprodajom imovine vezane uz svakojake plasmane kredita nekadašnje Hypo banke. Inače je registrirana za "djelatnost savjetovanja u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem u privatnom vlasništvu".

Kao prvi razlučni vjerovnik, H-ABDUCO je na ranijim dražbama predlagao snižavanje cijene, a na dražbi koja se pokazala finalnom nitko drugi osim njih nije iskazao interes za kupnju. Gaženica, luka nasuprot koje se nalazi tvornički krug, dobila je prije dvije godine nagradu Seatrade Cruise koja se dodjeljuje luci koja je najviše postigla u razvoju infrastrukture i objekata za prihvat kruzera. H-ABDUCO je prije tri godine kupio i prostor nekadašnje tiskare u Gaženici. Media Zadar, čija je vrijednost inicijalno bila procijenjena na 15 milijuna kuna, na stečajnoj dražbi prodana im je za 2,4 milijuna kuna.

Adria je 2015. otišla u stečaj s oko 200 milijuna kuna duga, od kojih se najveći dio odnosio na banke, poslovne partnere i one koje se često zaboravlja spomenuti – radnike. Među 263 bivših zaposlenika većinom su žene, radnice koje još uvijek potražuju svojih 12,5 milijuna kuna. Što god da nikne na "atraktivnom prostoru" tvornice, jedno je sigurno – Adrije biti neće. Ovo je finalno zbogom tvornici koju su više od pola stoljeća svojim radom podizale žene čitavog zadarskog kraja, tvornici kojom su se prehranjivali i grad i zaleđe. Mogu mu zadarski grdelini pjevati "nema tu sriće, Šime moj, vrati se ti" koliko god hoće, ali morž Šime svoj je zavičaj zauvijek izgubio. Onaj morž s konzerve sardina "Eva", čiju je proizvodnju još 2006. preuzela Podravka.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više