Novosti

Politika

Akcija koja je promijenila Teslin kraj

U akciji je od 9. do 11. rujna ubijeno najmanje 70 ljudi, većinom civila. Zlo je u nekoliko dana trajno uništilo život u tim selima, kazao je na komemoraciji u Medaku Milorad Pupovac

Akcija Medački džep trajno je promijenila Teslin kraj za sve, naročito za Srbe, posebno iz sela Počitelj, Čitluk i Divoselo, kazao je predsjednik SNV-a i SDSS-a, saborski zastupnik Milorad Pupovac na komemoraciji za srpske žrtve te akcije održanoj u selu Medak.

U akciji je od 9. do 11. rujna ubijeno najmanje 70 ljudi, većinom civila. Zlo je u nekoliko dana trajno uništilo život u tim selima, rekao je Pupovac. O akciji danas službene adrese govore samo slavljenički, vođena je na način " da nema zarobljenih, nema živih i da nema tragova života".

Govoreći o prošlotjednom obilježavanju 30. obljetnice akcije Pupovac je izjavio da je šteta što nitko od onih koji su tada govorili nije imao unutarnju potrebu prisjetiti se stradanja ljudi koja je akcija prouzročila.

(Foto: Sandro Lendler)

(Foto: Sandro Lendler)

- Nije nam cilj na bilo čiju strane vage dodati zločin više, rekao je predsjednik SNV-a i dodao da će učiniti sve da predstavnici SNV-a, odnosno Srba iz Hrvatske budu u listopadu u Širokoj Kuli na komemoraciji za Hrvate koji su žrtve ratnog zločina koji su nad njima počinili 1991. godine pripadnici srpskog naroda, kao što su bili u Otočcu, Vukovaru i brojnim drugim mjestima zločina nad Hrvatima.

Predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić ustvrdio je da su zločin počinili pripadnici Hrvatske vojske koji su valjda mislili da to rade u ime Hrvatske zbog čega bi na komemoraciji prije svih trebali biti predstavnici Vlade i Hrvatske vojske koji bi trebali poručiti da je jedina veza koju Hrvatska ima s takvim zločinom i zločincima ona pravosudna.

Pravosudni postupci za zločine u Medačkom džepu išli su teško i sporo, pojedine izrečene kazne su i ispod zakonskog minimuma. Iskustvo zločina u Medačkom džepu, ali i drugih zločina, treba prenijeti mladima da nauče nešto iz iskustva starijih, a ne da uče na vlastitoj koži.

(Foto: Sandro Lendler)

(Foto: Sandro Lendler)

- Mi smo bili loši učenici, rekao je Pusić. Kao predsjednik AFL-a zaključio je da je akcija bila ciljana namjera etničkog čišćenja, što je fašizam u najgoroj fazi.

Posebni savjetnik predsjednika Srbije za nestale Veran Matić za zločine počinjene u Medačkom džepu konstatirao je da su sudski utvrđeni do najbrutalnijih detalja.

Komemoraciji je prisustvovala veleposlanica Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Jelena Mirić i dožupan Ličko-senjske županije, predstavnik Srba, Milan Uzelac.

U danima uoči komemoracije Srpsko narodno vijeće je u suradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava organiziralo edukativnu posjetu Medačkom džepu. U sklopu nje su polaznici, studenti i studentice, posjetili danas mahom pusta sela, razgovarali sa svjedocima zbivanja i članovima obitelji žrtava.

 

Video prilog Vida TV-a možete pogledati ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više