Novosti

Kronika

Antifašisti u Podgorju

Na centralnom obilježavanju Dana antifašističke borbe u Osječko-baranjskoj županiji okupili su se predstavnici lokalnih antifašističkih udruga i onih iz Srbije

Large 9

Okupljanje u Podgorju

Povodom Dana antifašističke borbe, Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Osijek, pod vodstvom predsjednika Dragutina Mijoča, i ove je godine organizirala polaganje vijenaca i evociranje sjećanja na spomenicima i spomen-kosturnicama palih boraca iz Drugog svjetskog rata u Osijeku te u Paučju, Boroviku i Podgorju na području Đakova. U Osijeku je to obilježavanje tradicionalno održano u Perivoju kralja Tomislava, gdje su, uz predstavnike UABA Osijek, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, vijence položila i izaslanstva Židovske općine Osijek, osječkog SDP-a te saborska zastupnica Romana Nikolić.

Istog je dana belomanastirska UABA pod vodstvom predsjednika Nikole Opačića organizirala polaganje vijenaca na spomenik na Partizanskom groblju i cvijeća na biste baranjskih revolucionara Ernea Kiša, Sare Bertić i Jovana Lazića te na Spomenik palim borcima Crvene armije na Trgu slobode u Belom Manastiru. Uz delegacije Vijeća srpske nacionalne manjine i Srpskog narodnog vijeća, Baranjsko-ruskog društva prijateljstva, SDSS-a i SDP-a, vijenac su položili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Belog Manastira Igor Pavelić i zamjenica gradonačelnika iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine Svetlana Žarković.

Centralno obilježavanje održano je u Podgorju, gdje su se, uz predstavnike UABA iz Belog Manastira i Osijeka, okupili predstavnici antifašističkih organizacija iz Vukovara, Bobote, Borova, Bršadina, Pačetina i Vere te predstavnici pokrajinskih, opštinskih i mjesnih odbora SUBNOR-a iz Apatina, Sremske Mitrovice, Sombora i Rastine: Stevo Drače i Vesna Pavlović te Rade Korica i Jovan Vukobratović. Kao izaslanik predsjednika SABA RH Franje Habulina vijenac je položio Nikola Opačić iz Belog Manastira. Gosti iz Srbije predstavnicima UABA Beli Manastir i Borovo uručili su povelju za doprinos u očuvanju tekovina antifašističke borbe.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više