Novosti

Kultura

Virtualna obnova Bakićevog spomenika u Kamenskoj

SNV je pokrenuo projekt rekonstrukcije srušenog spomenika Vojina Bakića posvećenog pobjedi naroda Slavonije u Kamenskoj gdje će se u subotu moći vidjeti spektakularno multimedijsko rješenje obnove po konceptu Sandra Đukića. Ako želite u Kamensku, možete se prijaviti do srijede za besplatni prijevoz autobusima

Large sruseni spomenik

Srušeni spomenik u Kamenskoj 1992. godine

Projektom "Tišina koja je srušila spomenik" Srpsko narodno vijeće želi skrenuti pažnju na srušenu skulpturu Vojina Bakića "Spomenik pobjedi naroda Slavonije", kroz umjetničku instalaciju na mjestu srušenog spomenika u Kamenskoj s idejom njegove rekonstrukcije, novim umjetničkim radom Sandra Đukića, realiziranog tehnikom proširene stvarnosti.

Multimedijalni projekt sastoji se od privremene i trajne umjetničke instalacije. Privremenu će činiti dvadesetmetarska rekreacija spomenika LED ekranom, spektakularno multimedijalno rješenje po Đukićevom konceptu, a trajnu info ploča s činjenicama o povijesti spomenika i QR code koji će, uz pomoć tehnologije proširene realnosti, 3D spomenik učiniti virtualno vidljivim na istom mjestu na kojem je bio prije devastacije.

Ako želite u Kamensku možete se do četvrtka, 28. septembra, prijaviti na ovoj poveznici za besplatni organizirani prijevoz autobusima.

Kako je poznato, Vojin Bakić je jedan od najznačajnijih suvremenih umjetnika čiji su radovi zastupljeni u antologijama suvremene skulpture. Prepoznat je u europskoj povijesti skulpture najviše po razlistanim formama i svjetlosnim oblicima, kakva je bila i ona u Kamenskoj, koja je, kao i brojne druge, uništena u ratu 90-ih godina.

Povodom tridesete godišnjice fizičkog rušenja spomenika, koji paradigmatski ukazuje na politiku sustavnog rušenja antifašističkih spomenika vezanih uz Narodnooslobodilačku borbu, te nemara koji je omogućio devastaciju, a koji traje do danas, SNV želi prekinuti tišinu javnosti i ukazati da je spomenik unatoč tome što je srušen i danas upisan duboko u svijesti ljudi i svjetsku povijest umjetnosti.

U fokusu ovog projekta je "Spomenik pobjede naroda Slavonije", tridesetmetarska skulptura od nehrđajućeg čelika (nastajala 1958.-1968. kao inženjerski iznimno zahtijevan poduhvat), u trenutku nastanka najveća apstraktna skulptura u Europi, visoke umjetničke vrijednosti, koja su pripadnici Hrvatske vojske srušili 1992. godine. Rušena je petodnevnim miniranjem, a oborena tek iz devetog pokušaja.

Sram zbog neprocesuiranja rušilačkog postupka, preoblikovan ili u tišinu ili laž u novinskim objavama koje su javnost uvjeravale u neistine, između ostalih da je spomenik srušio vjetar, a koju je demantirao tek Državni hidrometeorološki zavod omogućavanjem uvida u podatke o vjetru na dan rušenja 21. veljače 1992. godine. Snaga vjetra tog dana je prema Beaufortovoj ljestvici klasificirana u rasponu od 0-1 Bf, a što se u Hrvatskoj nomenklaturi vjetrova označava kao "tišina". Stoga "tišinu" iz nalaza DHMZ-a SNV ističe u naslovu projekta povezujući je s Tišinom nadležnih institucija i medija.

"Cilj je obilježavanjem tridesetogodišnjice rušenja rekreirati skulpturu - spomenik i vrijednosti upisane u njega. U borbi protiv svih oblika revizionizma kroz projekt zagovaramo afirmativan stav prema antifašističkoj prošlosti i odlučujemo se za proslavu njezinih vrijednosti kao i umjetničke vrijednosti skulpture Vojina Bakića. Apstraktnu monumentalnu skulpturu rekreiramo kroz multimedijalni projekt na lokaciji srušenog spomenika", stoji u saopćenju uz najavu održavanja međunarodnog simpozija znanstveno-diskurzivnog formata, izložbe, predavanja i distribuciju informacija kroz medije i mrežu umjetničkih institucija.

Više o projektu možete doznati ovdje.

 

RASPORED PROGRAMA / subota, 30.09.2023.

12:00 Polazak autobusom iz Zagreba – ispred hotela Esplanade, Zagreb

15:00 Memorijalna tura - obilazak i stručno vodstvo spomenicima:

Kamenski Vučjak / Edo Murtić - Mozaik Šušnjarska bitka

Kamenski Vučjak / Zdenko Kolacio - Spomenik žrtvama Šušnjarske bitke

16:00 Ručak – Striježevica kod spomenika Zdenka Kolacija

17:00 do 19:00 Kamenska program na lokaciji spomenika Vojina Bakića "Spomenik pobjedi naroda Slavonije": Multimedijalna instalacija „Tišina koja je srušila spomenik“, Sandro Đukić uz glazbene interpretacije spomenika koju izvodi Marko Paunović (sound-art)

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više